fbpx

10 stvari, ki jih mora imeti vaša spletna stran

10 stvari, ki jih mora imeti vaša spletna stran, jih poznate? Tehnologija nam danes omogoča, da zelo enostavno postavimo novo spletno stran ali spletno trgovino. Zato so za nas bistvenega pomena rešitve, ki jih ponudimo uporabniku. Rešitve, ki hkrati omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in večjo prodajo za nas.

Vsak nov obiskovalec je za vas ključnega pomena, zato mu morate zagotoviti, da bo njegova izkušnja optimalna kolikor je to le mogoče. Kot smo že omenjali na našem UX blogu, se bodo uporabniki raje vrnili na vašo stran, če jim boste nudili dobro uporabniško izkušnjo.

V tem zapisu izveste 10 ključnih stvari, ki jih mora imeti vaša (oziroma vsaka) spletna stran!

1. Navigacijski meni

Velikokrat prebiramo različne zapise o tem, kako pomemben je izgled vaše spletne strani in še toliko pomembneje je, da so se oblikovalci lotili postavitve strani z »mobile first« pristopom. Vse to je res, vendar ko pogledamo navigacijski meni, se čudimo nad slabo postavljeno vsebino.

Predstavljajte si, da se peljete po neznani poti, poleg tega pa ostanete brez navigacije na telefonu. Vse, kar vam preostane, je, da sledite oznakam na cesti. Vsebina v meniju je kot oznaka na cesti, če so oznake na cesti nejasne ali vas za nagrado peljejo po napačni poti, postanete nervozni in se čim prej želite znebiti težav. Če se vam to dogaja na spletni strani, bo uporabnik verjetno zaprl vaš zavihek.

Poskrbite, da bo vaš meni izpostavil najpomembnejše faktorje vaše dejavnosti oziroma stvari, ki jih vaši uporabniki želijo izvedeti od vas. Izpišite najpomembnejše stvari in jih hierarhično razvrstite od najpomembnejše do najmanj pomembne podstrani ter tako oblikujte smiselno strukturo menija.

2. Prilagojen izgled na vseh napravah in dobra hitrost strani

Uporabniki večino časa preživimo na telefonih in ne prenosnikih ali stacionarnih računalnikih, zato je pomembno, da je vaša spletna stran prilagojena mobilnim napravam. Googlov algoritem od leta 2015 spremlja, ali je vaša spletna stran prilagojena mobilnim napravam ter tako uvršča pozicijo prikaza vaše spletne strani v iskalniku. Poskrbite, da je uporabniška izkušnja na telefonu optimalna.

Kljub dobri omrežni pokritosti in zanašanju na hiter prenos podatkov ne pozabite na dobro optimizacijo strani. Hitrost delovanja internetne povezave ni povsod enaka, zato se mora vaša spletna stran naložiti hitro. Uporabniki želijo pridobiti informacije v najkrajšem možnem času – raziskave kažejo, da 1 – 4 uporabnikov zapusti vašo spletno stran, če se ta ne naloži v manj kot 4 sekundah. 

Prav tako hitrost strani močno vpliva na vašo pozicijo v iskalnikih – hitrost delovanja vaše spletne strani lahko preverite na tej povezavi.

3. SEO optimizacija

Vaša spletna stran potrebuje ustrezno optimizacijo za iskalnike. Če kot platformo uporabljate WordPress, namestite ustrezen vtičnik, ki vam pomaga pri SEO optimizaciji. Prav tako prilagodite vašo vsebino glede na najbolj iskane ključne besede v iskalnikih. Ustrezna vsebina vam bo zagotovila višjo pozicijo v iskalnikih, glede na to, kaj uporabniki najpogosteje iščejo. 

Poleg ustrezne vsebine in nastavitve ključnih besed, prav tako na vašo stran vstavite »internal linke«. Internal links na strani so povezave, ki peljejo uporabnike z določene strani na drugo podstran vaše strani. Internal linki tako pripomorejo pri uporabniški izkušnji in povečajo obiskanost vaših podstrani ter pozitivno vplivajo na vaš SEO.

Več o optimizaciji si lahko preberete na Matevževem blogu o kratkem pregledu SEO optimizacije in delovanju Google brskalnika.

4. Super grafična in video vsebina

Vedno poudarjamo, kako pomembna je vaša vizualna vsebina na spletni strani. Uporabniki večinoma ne berejo, ampak samo opazujejo (skenirajo) vsebino na strani. Tako vizualno ocenjujejo vašo spletno stran in se glede na to odločajo o prvem nakupu. Primerna grafična vsebina, ki je prilagojena, vam prav tako pomaga pri prepoznavnosti vaše znamke in dolgoročno prinese dobiček vašemu podjetju.

Video vsebina je efektivna predvsem pri konverziji in predstavitvi vaše storitve uporabnikom. Raziskave kažejo, kako efektivna je animacija pri povečanju konverzije – predvsem zaradi tega, ker pri uporabnikih vzbudi pozitivna čustva ter je ne dojemajo kot reklamni oglas.

Uporabite video vsebino za predstavitev izdelkov, dejavnosti in na splošno za promoviranje vašega podjetja.

5. CTA (call to action) povezave

CTA povezave oziroma slovensko »povabilo k akciji« lahko predstavite na več različnih načinov. Eden od pogostejših prikazov je na primer gumb za prijavo na novice na koncu blog zapisa (enako ga najdete na našem blogu), ki uporabniku nudi registracijo na e-novičke. 

CTA povezave so lahko tudi gumbi, ki vašega uporabnika ob vstopu na spletno stran neposredno informirajo o vašem produktu in ga peljejo na podstran, kjer lahko opravi nakup. Prav tako uporabljajte popup CTA rešitve. Tipična rešitev je popup za vpis podatkov za stik, e-mail ali telefonsko številko.

Rešitev pri CTA povezavah je več, pri tem pa bodite pozorni, da uporabniku ponudite čim hitrejšo izpolnitev in čim manj opcij, saj z velikim izborom lahko uporabnika odvrnete od tega, da izpolni obrazec.

6. Obvestila za e-mail marketing

E-mail marketing je dobra rešitev za redno informiranje uporabnikov o novem blog zapisu, produktu ali storitvi. Čeprav se redno pritožujemo nad popup okvirji, ki se nam prikazujejo, so lahko efektivna rešitev za pridobitev baze uporabnikov. 

Poskrbite, da je popup prijazen do uporabnikov oziroma zahteva čim manj njegovih podatkov. Vaše obvestilo povežite z ustreznim programom za e-mail kampanje (npr. MailChimp) in tam ustvarjajte kampanje.

Za povečanje registracij pri popup prikazu v obvestilo vključite darilo (kot darilo ponudite npr. e-vodič), ki ga uporabniki prejmejo, ko vpišejo svoje podatke.

7. Vključite povezave za družbena omrežja

Družbena omrežja so odlična rešitev za promoviranje vašega podjetja in povečanje prometa na spletni strani. Z uporabo družbenih omrežji lažje informirate vaše uporabnike o novostih in dogajanju v vašem podjetju.

Vključite gumbe za deljenje povezave na Facebooku, LinkedInu, Twitterju in E-mailu. S tem boste omogočili uporabniku, da deli vaše povezave na različnih platformah, posledično pa boste povečali obiskanost vaše strani.

Kot dodatek pri tem uporabite orodja za analitiko, ki vam omogočajo natančno spremljanje vašega uporabnika na spletnem mestu. Google Analytics in Facebook Pixel sta odlična rešitev za analizo vaših uporabnikov.

8. Prikažite mnenja in komentarje uporabnikov

Uporabniki pri nakupu želijo potrditev in varnost, da je vaše podjetje vredno zaupanja. Prav zaradi tega je priporočljivo, da pri storitvah, ki jih ponujate, vključite mnenja in komentarje.

Raziskave kažejo, da več kot 70 % uporabnikov zaupa mnenjem, ki so zapisana na spletni strani. Če imate na vaši Facebook strani pozitivne ocene ali pa ste interno prejeli pohvale, povprašajte uporabnike, če lahko prikažete njihova mnenja na vaši strani.

Vključite mnenja, zgodbe in pozitivne izkušnje uporabnikov!

9. Vključite možnost pogovora

Uporabniki imajo pri nakupih in brskanju vprašanja o vaši storitvi. Ena od primernejših rešitev je možnost pogovora, saj uporabniku nudi hiter odgovor. Z možnostjo pogovora se vaša konverzija lahko poveča za več kot 10 %.

Naprednejša rešitev pri tem so tako imenovai »chat boti«, ki namesto vas uporabniku odgovarjajo na vprašanja. Raziskave kažejo, da naj bi bilo do konca leta 2021 več kot 85 % interakcij na spletnih straneh prek uporabe chat botov.

Čeprav imajo chatboti še določene omejite, so že dovolj izpopolnjeni za odgovarjanje na osnovna vprašanja in omogočajo, da nudite hiter odgovor.

10. Napredujte ter se prilagajajte trgu in konkurenci

Uporabniki vedno iščejo najboljše rešitve na spletu, zakaj jih ne bi tudi vi? Oglejte si, kako posluje vaša konkurenca in uporabite rešitve, ki ustrezajo vam!

Opazujte, kakšne akcije in rešitve nudijo ter uporabite podobne rešitve na vaši spletni strani. Pridobijo uporabnika s popusti? Ponujajo brezplačno poštnino? Ponujajo vračilo denarja? Preučite konkurenco in ugotovite, kaj je najbolje za vas.

Čeprav je zgornji odstavek lažje zapisati kot izvesti ob vsem delu, ki ga imate s podjetjem, to namesto vas storimo mi. Zagotovite si brezplačno svetovanje s klikom na gumb in si priskrbite ustrezno ponudbo ter rešitve za vaše podjetje.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!