fbpx

Profesionalno fotografiranje prostorov

Ste kdaj poskusili fotografirati neki prostor v hiši/stanovanju in fotografije niso izpadle tako, kot ste si zamislili? Fotografiranje prostorov je namreč precej kompleksno. Paziti moramo na nekaj dejavnikov, ki nam omogočajo naraven prikaz proporcev. Eden izmed trikov pri fotografiranju notranjih prostorov je uporaba HDR tehnike oziroma “bracketinga” (združevanje več fotografij v eno). Pri fotografiranju interierjev je priporočljiva uporaba stativa, saj nam to omogoča večjo fleksibilnost z vidika daljšega časa osvetlitve.

Kaj sploh je HDR?

High Dynamic Range (HDR) oziroma visoko dinamično območje je proces računalniške obdelave slik. Uporablja se predvsem v fotografiji, videu in 3D. S to tehniko računalniške manipulacije se zlije več slik z enako vsebino in drugačnimi stopnjami svetlosti v eno. Rezultat je večji nabor tonov svetlosti v sliki, kar pomeni, da je v zelo temnih in zelo svetlih območjih slike več detajlov. Ker senzorji kamer in fotoaparatov nimajo tako širokega razpona, je lahko slika v kontrastnih pogojih brez detajlov v določenih območjih, kar je ovira za nadaljnjo obdelavo. Če je slika denimo zelo temna in jo poskušamo računalniško posvetliti, se bo zaradi pomanjkanja detajlov hitro pojavil digitalni šum in bo stopnja svetlosti, v kateri slika nima očitnih artefaktov, grobo omejena. V primeru HDR obdelave je nabor informacij o svetlosti odvisen od detajlov v originalih (negativih) pred zlitjem. Če je razpon v originalih dovolj širok, se lahko v nadaljnji obdelavi sliko posvetli veliko bolj natančno, kajti detajli pri svetlenju so bili pridobljeni iz svetlejših originalov HDR slike.

Primer pisarne

Če za primer pogledamo spodnjo postavitev, lahko hitro vidimo na kakšen način deluje združenje treh slik:

Na prvi pogled se nam dve fotografiji zdita popolnoma zgrešeni, ena je pretemna druga pa presvetla. Ostane ena, ki je pravilno osvetljena. Večina profesionalnih fotoaparatov ima funkcijo, da avtomatično fotografira rafal teh treh (ali več) slik in jih združi, vendar je velikokrat algoritem za združevanje v programih za postprodukcijo fotografij natančnejši in zagotovi boljše rezultate, prav tako pa ponuja veliko več dodatnih funkcij. Seveda lahko fotografije ustvarite tudi ročno, pri čemer pa morate paziti, da kamere ne premaknete niti za milimeter (uporaba stativa). Vsaka izmed slik združeno fotografijo obogati z dodatnimi detajli. Presvetljena fotografija končni HDR fotografiji doda veliko več podrobnosti v sencah oziroma temnejših predelih slike. Podsvetljena fotografija pa prav obratno, torej doda več podrobnosti svetlim delom slike.

fotografiranje prostorov

Linije

Kadar slikamo interierje, je dobro, da fotografiramo na višini, ki je približno višina notranjega prostora. Tako je najverjetneje, da bomo zajeli motiv, ki ga hočemo, in si zagotovili popolnoma navpične oziroma horizontalne linije prostora, ki ga slikamo. Če slikamo previsoko ali prenizko, moramo fotoaparat nagniti navzgor ali navzdol, kar povzroči anomalijo perspektive, ki v nekaterih primerih ni videti najbolj estetsko privlačno. Na spodnji sliki lahko vidimo, da so linije krive in celotna slika visi, zato je včasih uporabno tudi, da uporabimo vodno tehtnico za fotoaparate (če vaša kamera nima senzorja za zaznavanje nagiba). Deluje odlično, saj omogoča, da natančno vidite, kdaj je kamera v popolnem ravnovesju.

Na spodnji sliki vidimo, da so linije ravne. Horizontalne in vertikalne linije motivov na fotografiji so vzporedne z robovi fotografije, tako celotna postavitev izgleda bolj izpopolnjena in estetsko prijazna očesu.

Uporaba širokokotnih objektivov

Pri zajemanju prostorov bi lahko rekli, da so objektivi z goriščnico od 16mm do 35mm popolnoma dovolj (full frame, ekvivalent ≈10-16mm za APS-C senzorje). Ni dobro, da pretiravamo z zelo širokimi goriščnicami, kot so fisheye, saj lahko tako prostor deluje precej nerealen in perspektivno popačen. Nič ni narobe, če kakšno sliko naredimo tudi z ultra širokokotnim objektivom, vendar ne pretiravajmo. Z goriščnico 16mm lahko zajamemo zelo veliko prostora. Ni treba, da vedno v kadru prikažemo prav vse motive v prostoru, včasih je popolnoma v redu, če kakšen del pohištva odrežemo.

Kako slike združimo v postprodukciji?

Združitev več slik v eno bom opisal za program Lightroom. Enostavno uvozimo izbrane slike v naš Lightroom katalog, kjer se nam prikažejo v knjižnjici. Pridržimo tipko “shift” na tipkovnici, kliknemo na prvo sliko in nato na zadnjo (še vedno držimo shift). Tako izberemo vse naše slike, ki jih bomo v nadaljevanju s pomočjo HDR funkcije programa združili v eno.

Ko imamo vse željene fotografije izbrane, z desnim klikom kliknemo na eno izmed njih (ni pomembno na katero) in izberemo Photo Merge → HDR.

Ob kliku na HDR se bo odprlo okno, kjer bomo videli končni rezultat.

fotografiranje prostorov

Tukaj lahko izberemo še dodatne funkcije, ki v primeru fotografiranja s stativa niso potrebne. S klikom na gumb “Merge” potrdimo združitev in v naši knjižnjici se bo prikazala nova, združena fotografija. Če z rezultatom nismo popolnoma zadovoljni, lahko združeno sliko še dodatno obdelamo z orodji, ki jih ponuja Lightroom.

Zaključek

Naslednjič, ko boste fotografirali notranje prostore, se spomnite na zgoraj opisane tehnike in jih poskusite uporabiti na svojih motivih. Če slikate s telefonom, lahko poskusite vključiti “HDR mode”, ki ga ima danes večina pametnih telefonov. Za dobre fotografije notranjih prostorov ne potrebujete profesionalnega fotoaparata, veliko pove že pravilna kompozicija in čist, pravilno osvetljen kader.

V podjetju BEPET, se prav tako profesionalno ukvarjamo s slikanjem prostorov in ostalih dejavnosti, ki jih potrebujete, za predstavitev podjetja. Posvetujte se z našimi fotografi in si sestavite optimalno ponudbo za slikanje vaših prostorov.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!