fbpx

Izdelava mobilne aplikacije od starta do cilja

Izdelava mobilne aplikacije

Naš najnovejši zapis z imenom »Izdelava mobilne aplikacije od starta do cilja« vas popelje skozi celoten razvoj vaše nove mobilne aplikacije.

V zapisu “Izdelava mobilne aplikacije” želimo predstaviti izdelavo mobilne aplikacije, namen aplikacije, delovanje, trženje, pogoste težave, ceno itd… S tem vodičem želimo vsem, ki se zanimate za razvoj aplikacije, razjasniti pogosta vprašanja.

Prav tako vam z zapisom “Izdelava mobilne aplikacije” želimo približati naše delo in proces razvoja mobilne aplikacije. V nadaljevanju lahko preberete o tem, kako poteka proces razvoja aplikacije, kaj morate pred izbiro ponudnika vedeti in kje nastanejo stroški povezani z razvojem.

Kazalo zapisa

Kaj sploh je mobilna aplikacija?

Mobilna aplikacija je program (»software«), ki deluje na vašem mobilnem telefonu. Program je zasnovan tako, da deluje na vaših telefonih in tablicah. Večino mobilnih aplikacij danes deluje na operacijskem sistemu Android in iOS.

iOS – Operacijski sistem podjetja Apple za telefone in tablice.

Android – Googlov operacijski sistem, za telefone in tablice.

Ostali – Npr. Windows Microsoft, ki se ne nadgrajuje več in bi bilo “nesmiselno” razvijati programsko opremo zanj.

Mobilne aplikacije imajo lahko različne namembnosti: od igre, spletne trgovine, družbene platforme itd,…

Potrebujete novo mobilno aplikacijo? 

Pogoste napake pred izdelavo mobilne aplikacije

Pred izdelavo aplikacije je pomembno preveriti osnovne zahteve, ki jih ne smemo spregledati, saj te lahko pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj.

Koncept in ideja

V razvoj aplikacije se ne podajte, če je ideja »brez pomenska« oziroma uporabnikom ne ponuja določene rešitve na njihovem področju. Pri tem rešujte problem. Definirate, kaj je dodatna vrednost vaše rešitve, tako boste lažje izoblikovali vašo ciljno publiko in tržili aplikacijo.

 

Poslovni načrt

Izdelava mobilne aplikacije se začne pri konceptu in ideji, vendar pa slab poslovni načrti pri objavi aplikacije vseeno lahko pomeni pravo nočno moro. Trg aplikacije je zelo nasičen in težko je predreti v ospredje. Dober poslovni načrt in definiranje stroškov za različne namene (oglaševanje, kreativa…) je ključni faktor za uspešno poslovanje.

 

Ustrezna višina vašega budgeta

Razvoj mobilnih aplikacij je dolgotrajen in včasih drag proces. Lestvico pri budgetu je zato potrebno postaviti kar visoko. V budget je potrebno všteti več dejavnikov poleg samega razvoja, kot na primer: vzdrževanje, podpora, testiranje, oglaševanje itd…

 

Prevelik fokus na aplikaciji

Velikokrat ljudje posvetijo preveč časa sami mobilni aplikaciji. Težava se pojavi v tem, da pri tem potrebujete še druga orodja, kot so: spletna verzija aplikacije, pristajalne spletne strani, tehnična podpora, podpora uporabnikom itd…

 

Ob objavi aplikacije na trg se zabava šele začne

Zelo malo je možnosti, da bo vaša mobilna aplikacija dosegla uspešne rezultate ob objavi. Tudi če se to zgodi, je potrebno aplikacijo stalno nadgrajevati. Enostavno lahko rečemo, da je razvoj aplikacij neskončen proces, tudi ko je mobilna aplikacija že razvita.

 

Marketing, marketing, marketing

Vaša ideja lahko rešuje veliko problemov uporabnikov, je unikatna, dobro izdelana, vendar se ne prodaja. Industrija mobilnih aplikacij je tako nasičena, da je nemogoče pričakovati, da uporabniki sploh opazijo vašo aplikacijo. Promocija aplikacije je ključnega pomena, kar pa lahko traja mesece ali leta, preden aplikacija uspe.

Osnovno razumevanje delovanja

Namen programskih jezikov je komunikacija med napravo in programom. Je orodje, ki sporoča ukaze, napravi in ji daje navodila. Programer tako spiše ukaze, ki definirajo vašo rešitev v obliki kode. Naprava to pretvori v produkt s pomočjo dveh ključnih faktorjev:

Front-end: je vizualni prikaz vaše aplikacije. Lahko si predstavljate, da so to vsi podatki na vašem zaslonu, ki vam jih servira vaša naprava.

Back-end: je neviden del aplikacije, ki izvaja procese delovanja. Hrani podatke, jih obdeluje in posodablja. Back-end je prav tako odgovoren za komunikacijo med zunanjimi napravami in strežniki.

Katero tehnologijo izbrati (Hybrid vs Native)?

To je prvi korak pred samo izdelavo vaše aplikacije. Kater tip tehnologije izbrati? Hibridne aplikacije delujejo preko rešitev, ki so primarno namenjene za spletne aplikacije (Chromium). Native aplikacije pa delujejo direktno preko operacijskega sistema oz. procesorske moči.

 

Poglejmo si, zakaj je to pomembna izbira.

Native aplikacije imajo zaradi uporabe direktne procesorske moči boljše delovanje, nimajo omejitev, pri izvedbi so primerne za večje obsežnosti, aplikacije itd…

Hibridne aplikacije delujejo s pomočjo web tehnologije, kar predstavlja lahko težavo v hitrosti in delovanju aplikacije, če je ta prevelika. V primeru, da je vaša aplikacija majhna ali namenjena za kratek čas uporabe, potem je to super rešitev.

 

Kakšna je razlika v praksi?

Native aplikacije potrebujejo dalj časa za izdelavo, saj je potrebno sprogramirati ločeno Android in iOS verzijo. Zaradi tega je strošek neprimerno višji v primerjavi s Hybridno različico.

Hibridne aplikacije se hkrati izdela in izvozi za iOS in Android, zato je strošek in čas tukaj mnogo manjši oz. krajši. Težava pri tem se lahko pojavi v tem, da hybrid tehnologija ni primerna za vsako idejo.

 

Kaj naj torej izberem?


Hibrid v primeru:

– Če želite idejo testirati in jo potem pretvoriti v native aplikacijo.

– Če gre za zelo enostavno aplikacijo z malo podatkov.

– Če je aplikacija namenjena za manjše število uporabnikov.

– Če aplikacija ne bo dolgo na trgu, (npr.: aplikacija za festival ali konferenco).


Native v primeru:

– Če mora aplikacija delovati brez težav na vseh novih in starih napravah.

– Če gre za zelo kompleksno aplikacijo (animacije, video, kompleksni design itd…).

– Če gre za igro, video editor, editor slik itd…

izdelava mobilne aplikacije

Vir: FissionLabs (Izdelava mobilne aplikacije)

Želite izdelati svojo aplikacijo?

Imate idejo in investicijo ter želite razviti svoj produkt? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Izberite ustrezno podjetje

Za izdelavo lahko izberete podjetje ali pa za to zaposlite ekipo, ki bo razvijala aplikacijo. Preden se odločite za izbiro, se pozanimajte o sledečih stvareh:

Ekipa in izkušnje

Izberite organizirano in dobro povezano ekipo, saj projekti, kot so izdelava mobilne aplikacije, lahko trajajo več mesecev. Izbor ustrezne ekipe je zato toliko bolj pomemben. Preverite, kakšne kompetence imajo zaposleni, predvsem pazite, da vaš projekt ne izdela tretja oseba (v tem primeru to pomeni, da izvajalec preda projekt podizvajalcu).

 

Tehnologije

Pomembno je vedeti, katere tehnologije uporablja podjetje. Potrebno je izbrati podjetje, katera tehnologija se povezuje z vašo idejo. To lahko močno vpliva (pozitivno) na vaše stroške in čas razvoja.

Če je vaša aplikacija majhna in enostavna, boste za to lahko izbrali Hyrbid opcijo, zato boste iskali podjetje, ki se ukvarja s takimi tehnologijami.

 

Reference

Podjetje naj vsebuje reference s trga in po možnosti tudi projekte, ki so podobni vašemu tipu ideje. Preglejte ocene v trgovinah, samo delovanje njihovih aplikacij itd…

 

Kemija

Kot že rečeno, je izdelava aplikacije zelo dolgotrajen proces. Svetujemo, da z izvajalci ugotovite, ali imate podobno vizijo in pogled na samo aplikacijo. To je seveda tudi velik faktor pri nadaljnjem trženju aplikacije po sami izvedbi.

Upoštevajte sledeče pred podpisom pogodbe


Dokumentacija aplikacije

Dokumentacija je ključnega pomena za vas kot stranko in za nas kot razvijalce. V preteklosti smo se že srečali z razvojem aplikaciji, katere niso imele dobro definirane dokumentacije. Z lahkoto lahko zagotovimo, da so pri takih projektih večji problemi neizogibni.

Dokumentacije projekta je vedno potrebno napisat pred izdelavo projekta, da v prihodnosti ne prihaja do težav med naročnikom in izvajalcem. Dokumentacija ščiti tako vas kot izvajalca, saj vsebuje jasno definirane lastnosti in potek izdelave vaše nove aplikacije.

 

Urejena komunikacija

Zavedajte se, da je izdelava mobilne aplikacije dolgotrajen proces in da je za to potrebno veliko časa. Pri tem je zelo pomembno, da zadolžite človeka, ki je odgovoren za komunikacijo.

Med samim razvojem projekta pride do velikih vprašanj, ki jih je potrebno razjasniti. Brez sodelovanja obeh strani nikakor ne moremo stvari rešiti.

 

Časovnica

Izdelava mobilne aplikacije je dolgotrajen proces, zato je potrebno dobro definirati okvirno časovnico. Z naročnikom uredite časovnico, katera vam zagotovi datume, do katerih bo del aplikacije dokončan. Časovnica razbremeni izvajalca in vaša pričakovanja, do kdaj naj bi bil določen del izveden.

Stroški izdelave mobilne aplikacije

Velikokrat prejmemo vprašanja, koliko stane izdelava mobilne aplikacije. Težava je v tem, da je končno ceno pred definirano idejo, napisano specifikacijo in n-število sestankov nemogoče oceniti.

Cena je odvisna od vaše ideje, izbire operacijskega sistema, težavnosti, izvedbe časovnega okvirja, grafične podobe, testinga itd…

 

Operacijski sistem

Za kateri operacijski sistem želite razviti aplikacijo? V prvem koraku se morate odločiti, za katere operacijske sisteme želite razviti aplikacijo. Je to iOS, Android ali oboje?

Pri tem se morate zavedati, da razvoj za obe platformi močno vpliva na stroške.

 

Kompleksnost in lastnosti aplikacije

Velik del cene so lastnosti vaše aplikacije in sama kompleksnost pri izvedbi. Poleg osnovnih lastnosti delovanja se velikokrat pojavijo tudi bolj kompleksne zahteve, med katere štejemo:

– Sporočila in dopisovanje

– Obvestila

– Sledenje

– Nakupi v aplikaciji

– Umetna inteligenca

– Povezljivost s spletno aplikacijo in drugimi zunanjimi rešitvami

– Integracija družbenih omrežji

– Uporaba kamere, mikrofona itd…


Pri razvoju nove ideje priporočamo, da začnete z osnovnimi lastnostmi in kompleksne rešitve vključite kot dodatek pri razvoju. S tem spremljate odziv publike, njihove potrebe ter prihranite čas in denar.

 

Oblikovanje

Pri vizualnem delu ni pomemben samo izgled, ampak tudi funkcionalnost vaše mobilne aplikacije. Zato je poleg oblikovanja (UI) aplikacije potrebno upoštevati tudi uporabnost vaše aplikacije. Uporabnost dobimo s preizkušanjem prototipov in anektiranjem vaše ciljne publike (UX).

Pred samim razvojem je to zelo pomembno, saj vpliva na končen rezultat. V primeru, da je aplikacija zelo lepa / ima umetniški izgled, vendar je zelo stresna za uporabo, je to lahko zelo velik minus za vas.

Ne smemo pa pozabiti, da s kompleksnostjo oblikovanja prav tako raste cena aplikacije. V primeru, da ideja vsebuje zelo kompleksne elemente, to vpliva tudi na višjo ceno.

 

Shranjevanje podatkov

Ali bo izdelava mobilne aplikacije vsebovala lastnosti, kot so slike, video posnetki itd…? V primeru, da želite vsebino vaše mobilne aplikacije nadgraditi s podobnimi rešitvami, morate prav tako všteti mesečno gostovanje.

Z večanjem baze uporabnikov se prav tako povečuje velikost teh podatkov. Večje število pa lahko pomeni dražje gostovanje, kar lahko mesečno nanese kar velike stroške.

 

Testiranje

Najbolj pomemben faktor pri izdelavi je testiranje. Ko aplikacijo podjetje izdela glede na vaše zahteve, je to potrebno temeljito testirati. Največkrat se aplikacijo lansira v open testing okolje, kjer različni uporabniki (največkrat vaša ciljna skupina), testirajo aplikacijo več mesecev.

Testiranje je namenjeno odkrivanju potencialnih napak, ki jih niste opazili. To je tudi glavni razlog, zakaj pri testiranju ne varčujte s časom in denarjem. V primeru, da bodo napake odkrili vaši končni uporabniki, to lahko postane velika težava.

 

Vzdrževanje in nadgradnje

Že pri pisanju načrta razvoja aplikacije in obračunu prvih stroškov je potrebno upoštevati mesečno vzdrževanje in predvidene nadgradnje zaradi posodobitev operacijskih sistemov in novih telefonov.

Cena vzdrževanja se postavi glede na lastnosti vaše aplikacije, pri vseh manjših aplikacijah pa se štartna cena začne s 100 EUR + mesečno.

Cena izdelave mobilne aplikacije

Kot že rečeno, je cena odvisna od vaših zahtev in ideje, smo pa za vas pripravili splošno razdelitev.

Upoštevali smo srednjo ceno urne postavke glede na trg: 60 EUR / h. Cene urnih postavk se gibljejo od 30 do 100 EUR / h, odvisno od zahtevnosti programiranja. Pri nizkih urnih postavkah bi izpostavili, da to ni vedno najboljša rešitev. Nizke urne postavke niso najboljša rešitev, predvsem zaradi kvalitete.

Osnovna aplikacija

Predhodna grafična predloga brez naprednih lastnosti in urejevalnika sistema. Za izdelavo take aplikacije ocenjujemo nekje od 100 do 130 ur dela.

~ 6.000,00 EUR

 

Srednje kompleksna aplikacija

Srednje kompleksna aplikacija vsebuje prilagojeno grafično predlogo, napredne lastnosti, kot so: chat, družbena omrežja, plačilna sredstva, sistem za urejanje itd… Za izdelavo take aplikacije ocenjujemo nekje od 500 do 850 ur dela.

~ 25.000,00 EUR

 

Zelo kompleksna aplikacija

Zelo kompleksna aplikacija je aplikacija z vsemi lastnostmi srednje aplikacija, le da ima ta še dodatne napredne rešitve, kot so: umetna inteligenca, komunikacijo in urejanje z zunanjimi rešitvami itd… Za izdelavo take aplikacije je potrebno več kot 900 ur dela.

~ 50.000,00 EUR +

Proces izdelave mobilne aplikacije

V primeru, da ste se odločili za izdelavo mobilne aplikacije, sledi približno podoben proces:

Testiranje in »raziskave«

Idejo je potrebno testirati in raziskati. Potrebno je ugotoviti, kakšne rešitve so primerne za vaš tip aplikacije. Za to se ustvari različne vizualne predloge in primere pošlje na trg ter se jih testira skupaj s ciljno publiko. Rezultate se uporabi pri sami zasnovi aplikacije.

Oblikovanje

Podatke in idejo je potrebno pretvoriti v ustrezno grafično predlogo, katera se prilagodi vaši ciljni publiki. Skupaj prilagodimo izgled, naredimo popravke in predlogo pošljemo testirancem. Izberemo ustrezne argumente in aplikacijo še dodatno prilagodimo.

 

Razvoj mobilne aplikacije

Pripravljene grafične predloge programerji nato spremenijo v delujoč program. Pri tem dolgotrajnem procesu se pojavijo težave, katere skupaj rešujemo. Predvsem je to pri stvareh, za katere se ugotovi, da jih ni mogoče izvesti, kot smo planirali. V takih primerih se aplikacijo ustrezno prilagodi glede na nove ideje.

 

Testiranje

V tem koraku je aplikacije že delno izdelana. Testira se njene lastnosti in dodaja izboljšave, kar lahko traja več mesecev, dokler aplikacija ni stabilna. Išče se predvsem napake in jih odpravlja. Cilj testiranja je v tem, da je aplikacija kar se da stabilna ob izdaji.

 

Objava aplikacije

Aplikacija se registrira in če je potrjena s strani ponudnikov trgovin, se ta lahko javno objavi.

Marketing mobilne aplikacije

Uspešno testiranje in izdaja aplikacije, kar kliče po nazdravljanju. Sigurno po mesecih izdelave pade veliko breme, saj vaša aplikacija deluje. Težava je v tem, da je sedaj aplikacijo potrebno tudi prodati.

Na tem koraku moramo poiskati ustrezne rešitve. Rešitev je lahko več in so odvisne od trendov. Primeri marketinga so:

– Spletna stran za promoviranje aplikacije

– Družbena omrežja

– Influencer marketing

– Sodelovanje z različnimi mediji

– SEO v mobilnih trgovinah

– SEO v spletnih brskalnikih

– Itd…

Zaključek

Izdelava mobilne aplikacije je lahko zelo zabavna izkušnja, hkrati pa se moramo zavedati, da prinese določene stroške in obveznosti. Cena je v tem primeru lahko kar visoka, vendar je za izdelavo mobilne aplikacije resnično potrebno veliko dela.

Cene so visoke predvsem zato, ker gre za unikaten izdelek. Izdelek, za katerega je potrebno veliko časa in ne obstajajo predhodne rešitve. Rešitve si je praktično potrebno izmisliti in jih »izumiti,« temu primerna je tudi cena.

Vas je ta zapis “Izdelava mobilne aplikacije” navdušil in se želite podati v razvoj mobilnih aplikacij?

Pišite nam na:

info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!