fbpx

[ ŠTUDIJA PRIMERA ] Prenova spletne trgovine Lepoteka

lepoteka primer študije

Prenova spletne trgovine Lepoteka oziroma študija primera kako smo izboljšali uporabniško izkušnjo, dvignili konverzijo, povečali vrednost nakupa ter prihodek.

Skupaj smo se lotili temeljite prenove od raziskav do končne izdaje. Preberite si, kako pristopiti do rešitev, ki prinašajo rezultate.

Obstoječe stanje in cilji

Skupaj z naročnikom se pred pričetkom vedno temeljito pogovorimo in pregledamo obstoječo statistiko. Ustrezne podatke zberemo in jih strukturiramo, tako smo pri Lepoteki ugotovili, da so težave predvsem v slabi uporabniški izkušnji, poznavanju uporabnikovih potreb in delovanju strani.

Izdelali smo plan, kako se lotiti pridobivanja ustreznih informacij pred pričetkom projekta. S tem smo želeli pridobiti predvsem vpogled v uporabnikovo razmišljanje in želje.

Raziskovanje in analiza

Pred samim razvojem ideje smo izbrali večje število kupcev, ki na spletu redno kupujejo izdelke za osebno nego in kozmetične izdelke. Začeli smo z anketiranjem ciljne publike.

Cilj je bilo pridobiti informacije o tem, kaj je pomembno pri nakupovanju izdelkov, katere stvari jih motijo pri izdelkih, katere stvari so jim pomembne pri izdelkih itd… Vprašanja smo zastavljali tudi o samih spletnih trgovinah, povezanih z izdelki za osebno nego in njihovimi strukturami. Podrobno smo spraševali o vseh motečih in pozitivnih faktorjih vse od prvega obiska spletne strani do dostave paketa pred vrata. Za dodatno vrednost pa smo jim zastavili tudi nalogo, s katero so sami oblikovali/opisali spletno trgovino z izdelki za osebno nego.

Anketiranje smo opravljali toliko časa, da smo dobili reprezentativno vzorec, ki nam je pokazal, katere stvari so za uporabnike pomembne. Vse podatke smo nato analizirali in zahteve uporabnikov oblikovali v ustrezno postavitev.

Oblikovanje uporabniške izkušnje

Zbrane podatke z raziskav smo ustrezno strukturirali in povezali med seboj. Podatki nam največkrat povedo, katere informacije uporabniki želijo prejeti na spletni strani, katere elementi so jim pomembni, kje jih želijo srečati, velikost elementov itd…

Glede na te podatke smo oblikovali uporabniško izkušnjo v črnobeli obliki. Wireframe smo povezali med seboj in ustvarili prototip delujoče strani, ki smo ga še dodatno poslali ciljni publiki.

Skupaj smo testirali postavitev elementov in prilagodili postavitev glede na njihove predloge, če je bilo to potrebno.

Prenova spletne trgovine Lepoteka

Izdelava in izdaja

Končno uporabniško izkušnjo smo nato do konca ustrezno oblikovali in predali programerjem. Pri končnem oblikovanju veliko časa posvetimo tudi pravilni izbiri barv in tipografije, vse, kar ustreza ciljni publiki, izrazimo tudi v barvah in tipografiji.

Programerji razvijejo stran direktno po izdelani grafični predlogi, to pa nato testiramo še toliko časa, dokler ne odpravimo vseh napak.

Prenova spletne trgovine

Rezultati prenove

Prenovljeno stran smo objavili v začetku novembra ter podjetju prav tako svetovali pri strategiji trženja nove strani.

V dobrih dveh mesecih smo konverzijo povečali za več kot 6 % in se sedaj giblje okoli 10 % glede na obisk. Sam prihodek smo v tem času uspeli dvigniti za 186 % prav tako pa smo povečali povprečno vrednost nakupa.

Poleg tega smo z ustreznimi rešitvami napolnili mailing listo brez spam sporočil! Mesečno povprečno na mailing listo trenutno dodamo vsaj 100 novih uporabnikov.

Kako naprej?

Z vsakim naročnikom ciljamo na dolgoročno sodelovanje, prav tako v tem primeru. Redno opazujemo statistiko in dejanja uporabnikov na novi spletni strani ter mesečno prilagajamo izgled in besedilo na strani.

S primernimi A/B testi obstoječih rešitev poizkušamo doseči optimalno uporabniško izkušnjo in povečati konverzijo v trgovini.

Želite dvigniti prodajo oziroma prenoviti vašo spletno trgovini? Z ustreznim pristopom vam lahko pomagamo do večje prodaje več na:

info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!