fbpx

SEO optimizacija in delovanje Google brskalnika

SEO optimizacija je eden izmed glavnih razlogov, ki vas loči od večjega prometa oziroma razvrstitev vaše spletne strani pri rezultatih iskanja potencialnega kupca. Če je vaš posel nasičen s tekmeci, je zdaj zadnji čas, da se lotite optimizacije vaše spletne strani. Zavedati se moramo, da je to je dolga in potrebna bitka, če želimo priti na vrh. Kako vam bo to uspelo? Preprosto, prelisičiti bomo morali Google algoritem. Ni skrivnost, da javnost ne pozna celotnega delovanja Google algoritma. Na razvrstitev vaše spletne strani vpliva več kot 200 faktorjev.

Kako torej deluje Google algoritem?

Kaj pomeni če je določena stran na prvem mestu pri zadetkih iskanja? To pomeni, da je Google prepričan, da vam bo ta stran najbolj koristila in dala najbolj kakovostne podatke. Algoritem ima svoj kalkulator za izračun mesta vaše spletne strani. Prej smo omenili, da algoritem uporablja več kot 200 faktorjev, vendar najbolj pomemben faktor so tako imenovane povratne povezave (backlinks). Pri tem se upošteva količina in kvaliteta povezav na vašo spletno stran. To si lahko pogledamo na primeru – recimo, da ima oseba svojo blog stran, na kateri piše o zdravi prehrani in na koncu svojega bloga priporoča produkte iz vaše spletne strani. Google algoritem vidi to kot oglas za vašo spletno stran. Temu procesu rečemo organičen proces, ker za ta oglas niste plačali. Pomembno je, da je stran, ki vas oglašuje, relevantna za vaš posel in na podlagi tega dobite dodatne točke. Google algoritem beleži tudi, kako priznana je spletna stran, ki vas oglašuje (domain authority). Če ima stran visoko avtoriteto in če je relevantna z vašim poslom, boste povečali avtoriteto vaše spletne strani in posledično bo vaša spletna stran med prvimi zadetki pri iskanju.

Veliko agencij ponuja možnost izračuna točk avtoritete vaše spletne strani. Ena izmed bolj priznanih je Moz agencija, kjer si lahko preverite, kakšno avtoriteto ima vaša spletna.

Prav tako ste verjetno tudi slišali za SEO (Search Engine Optimization) optimizacijo spletne strani. Eden izmed korakov, ki ga ne smemo zanemarjati. Pri SEO optimizaciji iščemo ključne besede, ki so relevantne za vaš posel. Ključne besede morajo imeti tudi visok volumen, to pomeni, da imajo visoko uporabo pri brskanju podatkov. Za raziskavo ključnih besed in volumna lahko uporabite to orodje.

Raziskava ključnih besed

Najprej moramo identificirati temo, o kateri bomo pisali, ki bi pritegnila potencialnega kupca. Na podlagi izbrane teme moramo narediti seznam ključnih besed. Ključne besede lahko imajo še vedno širok pomen, ki se navezujejo na vašo temo vsebine. Na podlagi seznama ključnih besed uporabimo orodje, ki nam prikaže volumen, torej uporabo posamezne ključne besede. Na podlagi rezultatov poskušamo celotno vsebino urediti tako, da bo v njej veliko ključnih besed z visokim volumnom. Vsi ti koraki pomagajo pri prepoznavnosti vaše spletne strani in tako boste imeli boljše mesto pri zadetkih iskanja.

Super, vsebino imamo, kaj pa zdaj? Tukaj se zgodba o SEO optimizaciji ne konča. Gre za dolgotrajen proces 4-12 mesecev, preden lahko vidimo rezultate. Naslednja tehnika, ki je v uporabi, je tako imenovana optimizacija na spletni strani (on page optimization). Vsebino moramo skozi čas spreminjati, da ostane sveža. Pri tem moramo paziti na ključne besede, ker jim lahko skozi čas volumen pade. Jezik se skozi čas spreminja in prav tako uporaba določenih besed. Pri sestavi vsebine moramo uporabiti ključne besede v naslovu, podnaslovu in v samem jedru. Priporočena dolžina opisa/objave je vsaj 600 besed. Da ja vsebina kvalitetna in se čim bolj približamo bralcu, moramo dodati tudi relevantne povezave na druga spletna mesta, ki bi bila v pomoč bralcu.

seo optimizacija

Optimizacija za mobilne naprave

Pomembno je tudi, da je vaša stran prijazna za mobilne naprave. Kar 60 % iskanja poteka preko mobilnih naprav. Zato morate kot razvijalec poskrbeti, da je spletna stran odzivna na vse zaslone (telefone, tablice, velike zaslone). Hitrost spletne strani je na mobilnih napravah zaradi omejitve hitrosti interneta drugačna. Če izdelujete spletno stran s pomočjo WordPressa, morate paziti na število vtičnikov, ki lahko drastično spremenijo hitrost vaše spletne strani. Google ustvari tudi svoje indekse strani, ki so prijazne mobilnim napravam. Ko uporabnik išče preko mobilne naprave, Google prikaže strani, ki so prijazne mobilnem ogledu. Če uporabnik nemudoma zapre ali gre nazaj iz vaše strani, Google to beleži kot napako na vaši strani, da se vsebina ni dovolj hitro naložila. Potrebna je tudi optimizacija slik, videoposnetkov, gifov … Videoposnetki so lahko veliki le nekaj MB, slike pa okoli 100 kb za hitrejši prikaz uporabniku spletne strani. Za testiranje hitrosti vaše spletne strani si lahko ogledate googlovo orodje, kamor vstavite URL povezavo.

Omenili smo najpomembnejše stvari, ki imajo največji donos, da vašo spletno stran dvignemo na prvo mesto med zadetki iskanja. Če bi radi prebrali še ostalih 200 faktorjev, je to možno tukaj.

Zaključek

Optimizacija spletne strani je ključnega pomena za izboljšanje indeksa vaše spletne strani. Tako si lahko pridobite nove potencialne kupce na organičen način brez dodatnega stroška. Če ste ob branju članka opazili, da zaostajate za vašimi tekmeci in želite izboljšati mesto vaše spletne strani med zadetki iskanja, kliknite spodnji gumb, na katerem ponujamo brezplačno svetovanje, in si zagotovite vse ustrezne informacije.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!