fbpx

[ ŠTUDIJA PRIMERA ] Premik JB restavracije na splet

Študija primera, kako smo z našim naročnikom JB Restavracija premagali izzive izrednih razmer, ki so prizadele panogo gostinstva in restavracijo praktično čez noč premaknili na splet.

Ime JB v slovenski kulinariki nosi veliko težo, hkrati pa Janez pri nas velja za začetnika in pionirja »fine dininga« v Sloveniji. Epidemiološke razmere so gostinstvu v teh časih prinesle velike spremembe, zato je bilo treba poiskati alternativo poslovanju.

Tako smo z JB Restavracijo ustvarili spletno trgovino, kreativo, spletni marketing in pomagali pri izdelavi JB izdelkov.

Ideja o prodaji izdelkov

Tokratni klic po novem naročilu ni bil kaj preveč navdušujoč, saj so sredstva gostinskih lokalov omejena oziroma jih praktično ni. Tako nam je bila na uvodnem srečanju predstavljena ideja o treh izdelkih. Izdelkih, za katere naj bi izdelali oglasne pasice in jih nato poskušali prodajati na platformah, kot sta Facebook in Instagram.

Ob pogledu na izdelke in idejo je bilo takoj jasno, da gre za velik potencial in da je edina optimalna rešitev spletna trgovina z enostavno in hitro uporabniško izkušnjo. Nekatera večja oglaševalska podjetja so bila celo mnenja, da to ni najboljša rešitev, saj spletna trgovina ne bi prinesla želenih rezultatov.

Kakorkoli, pred nami so sledili pestri dnevi postavitve spletne trgovine, kreativnega in oglaševalskega dela.

Spletna trgovina

Uporabniška izkušnja spletne strani, ki jo je izdelalo naše podjetje, nikoli ni bila mišljena kot izkušnja spletne trgovine. Zaradi vizualne podobe in časa smo morali poiskati optimalne rešitve. Rešitve, ki obdržijo unikatno vizualno podobo in izpostavijo trgovino.

Določeni deli spletne strani so bili umaknjeni, saj glede na situacijo ni bilo smiselno, da v teh časih obstajajo. Kjer so bili opisi, smo preuredili postavitev in v veliki meri postavili CTA gumbe za trgovino. Trgovina vsebuje minimalen videz, za katerega smo predvidevali, da bo prinesel več konverzije.

Poleg uporabniške izkušnje je bilo treba namestiti tudi modul za trgovino in vzpostaviti plačilne sisteme. Pri sistemu smo se izognili možnosti pošiljanja po povzetju in nakazilom na transakcijski račun. Za instantno plačilo s kreditno kartico smo se odločili zaradi uporabniške izkušnje in posledično tudi konverzije – tako smo kupce prisili v to, da naročilo oddajo takrat, ko to res želijo. Hkrati pa smo preprečili, da bi pošiljke ostajale na pošti ter bi se produkti pri dostavi pokvarili.

Kreativa – tekst in slikovni ter video oglasi

Pri vsaki kampanji, naročniku svetujemo, da skupaj ustvarimo kolikor je le mogoče privlačno gradivo. Video in foto gradivo ter dobro besedilo močno vplivata na prvi vtis pri spoznavanju produktov, zato smo pri tem uporabili določene rešitve:

  • Predstavitve izdelkov smo posneli v naravnem okolju in ne pod klasičnimi studijskimi pogoji.
  • Izdelke smo fotografirali v realni uporabi, na fotografijah so osebe.
  • Produktom smo dodali zgodbo in predstavili ozadje izdelave samih produktov, slike in videoposnetke smo uporabili tudi pri oglaševanju.
  • Posneli smo predstavitvene videe, na katerih smo prikazali, kako jedi nastajajo.
  • Uporabili smo kreativne tekste, ki so bili prodajno prilagojeni glede na interese naše publike.
  • Vse nove izdelke in oglase smo prilagajali statistiki, interesom, starosti in demografiji naših obiskovalcev.


Rešitve sproti prilagajamo in jih analiziramo glede na statistiko obiskovalcev na spletni strani. Tako nastane več različnega gradiva, ki ustreza določeni publiki. Prav tako tematsko prilagajamo produkte in svetujemo, kateri produkti bi bili najbolje prodajani.

Oglaševanje – Facebook, Google, YouTube

Spletni trgovini in kreativi smo tako dodali oglaševanje, s katerim sporočamo, da obstaja JB spletna trgovina. Na začetku je šlo zgolj za spoznavanje trga, pozneje pa smo začeli prilagajati oglase specifičnim ljudem.

Danes določene produkte prilagajamo izključno podatkom, za katere predvidevamo, da so kupcem pomembni.

Oglaševati smo začeli popolnoma brez podatkov. Prva kampanja je bila namenjena zgolj spoznavanju trga, naš glavni namen pa je bil, da pridobimo neke osnovne podatke in odziv ljudi na našo novost. Pozneje smo postavili še številne druge kampanje, od retargeting kampanje za obiskovalce do video kampanje, ki se je sicer izkazala za najmanj uspešno na Facebooku. Navkljub vsemu so bile vse kampanje na Facebooku profitne in niti ena ni bila ”slaba”.

V prvem tednu smo za oglase namenili zgolj 30 €, ROAS pa je bil močno nad pričakovanim, saj je bil krepko v dvomestnem številu. Cena klika je na koncu meseca znašala 0,02 €, skozi mesec pa smo budget povečevali in tako skrbeli za dvig prodaje. V prvem tednu postavitve spletne trgovine smo presegli štirimestno številko prodaje, do konca meseca pa se je ta številka še povečevala. ROAS je vseskozi znašal nad 20, na koncu meseca pa je povprečni ROAS znašal nad 30. Dosegli smo 1196 košaric in v tem obdobju zabeležili več kot 12 tisoč obiskovalcev.

Ob koncu meseca smo postavili še nekatere osnovne Google kampanje, od Google Display kampanje, pa tudi do video kampanje s setom posnetkov, ki se vrtijo kot oglas na Youtubu. V december smo tako vstopili optimistično naravnani, novembrske rezultate pa smo tako že presegli in ciljamo na dvakratnik prodaje prejšnega meseca.

študija primera

Uspešna kampanja z veliko potenciala

V manj kot mesecu in pol smo trgovino razširili na hrvaški trg, saj je bilo povpraševanje tako veliko, da vprašanja o smiselnosti te poteze ni bilo več. Zakaj je JB zgodba pravzaprav uspešna?

Dejstvo je, da ima JB dolgo tradicijo, ime in standard kot malo restavracij v Sloveniji. Vendar za širšo populacijo to ni tako obetavno, kot se sprva sliši, saj veliko kupcev JB poveže z visoko ceno. Izdelke smo tako prilagodili potrošniškim cenam, kar je zagotovo vplivalo na prodajo.

Poleg vse statistike in načrtovanja pa je gotovo ključnega pomena, da JB pri kreativi in oglaševanju prepušča proste roke. Kreativna svoboda, ki nam je bila dovoljena zagotovo prispeva k številkam ter hkrati dobremu odnosu med naročnikom in podjetjem.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!

Hura, uspešno ste izpolnili obrazec!