fbpx

Kako izboljšati vašo spletno stran s pomočjo heatmapov

Heatmap oziroma prevedeno toplotni zemljevid je zelo uporabna rešitev pri spremljanju dogajanja na vaši spletni strani. Analize, pogovori in predvidevanja, ki jih izvedemo pred izdelavo ali prenovo spletne strani niso vedno točni kazalnik obnašanja uporabnikov na vaši spletni strani.

Z uporabo heatmapov omogočite podrobnejši vpogled, kako se uporabniki obnašajo na vaši spletni strani, kaj najpogosteje klikajo in kakšna je njihova pot. Preden se poglobimo v razumevanje heatmapov, poglej, kaj točno heatmapi sploh so.

Kazalo zapisa

Kaj je heatmap?

Heatmap je grafični prikaz, ki s pomočjo barv ali grafov prikaže, kje in kateri elementi so na vaši strani največkrat uporabljeni. Z uporabo barvne lestvice hladnih in toplih barv nam heatmap vmesnik izriše, kateri elementi so bili v uporabi največ oziroma najmanj.

Barvna lestvica nam tako pomaga pri ugotavljanju, katera podstran v meniju ima največ klikov, katere gumbe uporabniki klikajo največkrat, kje se ustavljajo pri branju vaše vsebine…

Heatmapi prikažejo pomembne podatke, ki vam nato omogočajo prestavitev elementov za uspešnejšo interakcijo z uporabniki in izboljšanje uporabniške izkušnje na strani.

Različne vrste heatmapov

Poznamo pet glavnih heatmapov, ki vam pomagajo pri razumevanju uporabnikov, in sicer: »Heatmap«, »Clickmap«, »Scrollmap«, »Mouse Tracking Heatmap« in »Eye Tracking Heatmap«.

Heatmap

Kot smo že omenili zgoraj, vam s pomočjo barvnih polj tople in hladne prikaže, kje se uporabniki nahajajo in kakšna je njihova pot.

heatmap

Clickmap

Clickmap prikaže, na katerih delih spletne strani so bili izvedeni kliki. Pike na zaslonu predstavljajo, na katere dele strani uporabniki največkrat kliknejo, izpiše pa se tudi število klikov.

S pomočjo clickmap funkcije lahko spremljate, kako efektivne so vaše:

 • Povezave
 • CTA gumbi
 • Navigacijski meni
 • Grafična vsebina

Scrollmap

Scrollmap je prikaz premikanja uporabnika na vaši strani. Prikaže vam pot uporabnika, zaustavljanje ter položaj, kjer je uporabnik zapustil vašo stran.

Podatki pri scrollmapu so prikazani grafično in procentualno, kar nam omogoča, da razberemo število ter natančno določimo, koliko uporabnikov je na določenem mestu zapustilo strani ali nadaljevalo z branjem.

S pomočjo scrollmap funkcije lahko določite:

 • Idealno dolžino vaše vsebine
 • Kje se uporabniki nahajajo največ časa
 • Primeren položaj za vaše elemente

Mouse Tracking

Mouse Tracking Heatmap vam omogoči vpogled v premikanje kazalca. Uporabniki na vaši strani velikokrat postavijo kazalec na vsebino ali gumbe, ki so za vas pomembni, a ne izvedejo klika ali akcije, ki bi privedla do konverzije. S pomočjo teh podatkov lahko prilagodite izgled vaše vsebine do te mere, da je lažje razumljiva in privlačna za uporabnika, ki nato izvede omenjen klik.

S pomočjo mouse tracking funkcije lahko določite:

 • Na katerih delih so se uporabniki zadrževali ter tako izboljšate vsebino, da privede do konverzije
 • Ugotovite, na katerih delih bi lahko dodali dodatne gumbe za večjo konverzijo

Eye Tracking Heatmap

Eye Tracking prikaže natančne podatke, kje se giblje uporabnikov pogled na vaši spletni strani. Težava omenjene metode je v tem, da potrebujete izhodno napravo ter fizično prisotnega uporabnika, na katerem izvedete metodo. Prednost je predvsem v tem, da pridobite podatke, katere vsebine uporabnik opazuje največkrat in glede na to prilagodite stran, vendar omenjena metoda ni ravno optimalna ter zahteva večji vložek denarja.

S pomočjo eye trackerja lahko določite:

 • Katere elemente so uporabniki opazovali in kaj je najbolj privlačno
 • Ugotovite, kateri elementi niso primerni ali odvračajo uporabnika od vašega cilja

Kako uporabiti heatmap metodo?

Zdaj, ko smo vam predstavili vse prednosti in različne metode heatmapov, si lahko ogledamo, kako deluje omenjena rešitev.

Določitev ciljev

Vsaka stran ima svoj namen in cilj, verjetno je to za vas povečanje prodaje/prometa/povpraševanja … Preden se odločite za uporabo heatmapov, določite problem, ki ga želite rešiti. Ko določite problem, izberite ustrezno metodo, ki vam bo pomagala pri njegovem reševanju.

Če je vaša dejavnost spletna prodaja, se osredotočite na clickmap funkcijo, ki vam omogoča vpogled v to, kaj vaši uporabniki največkrat klikajo in tako pozicionirate elemente.

Če ste se lotili prenove ali postavitve nove strani, uporabite scrollmap funkcijo, da ugotovite, kateri deli so bistveni in optimizirate dolžino strani.

Uporaba ustreznih orodij

Na spletu najdete kar nekaj orodij, ki vam omogočajo analizo vaše spletne strani. Orodja, ki jih uporabljamo in priporočamo mi, so:

Orodje enostavno implementirate s kodo, ki vam jo posreduje ponudnik in jo implementirate v vašo spletno stran. Prednost prvih dveh je, da do določene mere nudita brezplačne storitve in temeljit vpogled v omenjene funkcije ter video analizo uporabnika.

Nastavitev

Priporočamo, da heatmap funkcije nastavite na straneh, za katere menite, da so za vas ključnega pomena. Če rešitev namestite na celo stran, boste dobili poplavo nerelevantnih podatkov, ki za vas niso pomembni.

Kam torej namestiti heatmap?

Če imate spletno trgovino, namestite heatmap na ključna mesto, kot so npr.: vstopna stran, stran z izdelki, stran za zaključek nakupa …

Jasno definirajte, katero rešitev boste uporabili na vaši spletni strani, v razpredelnici si oglejte ključne izbire:

Ali naj uporabim heatmap?

Odgovor je seveda, da! Če želite izboljšati uporabniško izkušnjo ter povečati prodajo/konverzijo vašega podjetja, je heatmap odlična izbira. Pričakovanja, ki jih imamo od uporabnikov, niso vedno realna, saj ne poznamo vseh navad uporabnikov, heatmap pa nam omogoča odličen vpogled v navade uporabnika.

S pravim pristopom lahko majhne stvari, za katere niste vedeli, da so ključne, močno povečajo vašo prodajo. Vas zanima več, vendar ne veste, kako do pravih podatkov in nastavitev? S klikom na spodnji gumb izkoristite svetovanje in si sestavite paket ter optimizirajte poslovanje vaše spletne strani.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!