fbpx

Izdelava spletnih strani – od A do Ž

Izdelava spletnih strani

V našem podjetju smo skozi leta izdelali številne projekte – od manjših spletni strani do kompleksih sistemov za poslovanje, zato imamo na področju izdelave spletnih strani ogromno izkušenj.

Ko v Google vpišemo ključno besedo » izdelava spletnih strani « ali kaj podobnega, nam ta prikaže poplavo oglasov in organskih povezav. Prelistamo povezave in se pri tem včasih kar primemo za glavo.

Kvaliteta in odlična izdelava sta bila za nas vedno na prvem mestu. Odločili smo se, da v daljšem zapisu strnimo svoje znanje in pojasnimo vse korake izdelave spletnih strani, razbijemo različne mite, izpostavimo pasti in vam pomagamo pri razumevanju, kako poteka izdelava spletnih strani.

Uživajte v branju.

Kazalo zapisa

Potrebujete novo spletno stran? 

Kje začeti in kako?

Najlažje in najbolje za vas in podjetje, katerega boste izbrali, je, da začnete pri vaši ideji.

Preden stopite v stik z izbranim podjetjem, je idejo potrebno dobro definirati in razčistiti vsa vsebinska vprašanja ter nestrinjanja.

Potrebno se je vprašati, kaj sploh želite doseči za koga oz. kakšno ciljno publiko izdelujete spletno stran, kaj so vaše prednosti pred drugimi, kakšni so vaše omejitve, kakšen je vaš budget itd…

Poleg vseh vsebinskih vprašanj je pomembno, da v dokument definirate tudi pričakovanja glede vsebine in delovanja vaše spletne strani – predstavite vse funkcionalne lastnosti.

Ideje zapakirajte v predstavitveni PDF dokument in z njim pristopite do izbranega podjetja. Za lažjo predstavo vam spodaj predstavljamo primer dobrega popisa ideje in zahtev v praksi (eden od naših klientov).

izdelava spletne strani cenik
Definiranje ideje.

Katero podjetje izbrati?

Pri tem poglavju vam iskreno težko svetujemo. Z leti se je izkazalo, da so uspešni projekti tisti, s katerimi smo se dobro ujeli na poslovnem in osebnem področju.

Pomembno je, da pri tem dobite občutek, da vas podjetje ne vidi zgolj kot številko, ampak si z vami deli podobno vizijo o razvoju vašega produkta.

Izbire je res veliko, lahko je za dobro izvedbo zadostna izbira lokalnega samostojnega podjetnika, lahko pa je dobra izbira tudi izbira večje agencije.

Recepta pri tem ni zaupajte svoji presoji, vsekakor pa je fino pred tem preveriti podjetje in njihove reference.

Katera je ustrezna rešitev (WordPress, Magento, Webflow, Shopfy …) za mojo idejo?

Najboljše priporočilo je, da pri tem zaupate podjetju, katerega ste izbrali, in vam oni svetujejo primerno rešitev.

Izdelava spletne strani WordPress, Magento ali npr. Shopify je odvisna od vaših zahtev (npr. od: grafične predloge in funkcionalnosti), zunanjih integracij (npr. vodenje zaloge in integracija z računovodskim programom) velikosti spletne strani…

V primeru, da dobro definirate idejo, kot piše zgornjem poglavju, se bo primerna rešitev pokazala zelo hitro.

Pa so res urejevalniki (WordPress, Magento, Shopfy…) zanič?

To nikakor ne drži!!!

Vse, kar je v zgornjem naslovu lahko zanič, je podjejte, ki s platformo ne zna pravilno ravnati, nanjo namešča neskončno vtičnikov in s tem poizkuša skrajšati čas izdelave.

Dejstvo je v praksi ravno nasprotno WordPress (ali bilo kateri drug urejevalnik) je v tem primeru lahko rešitev in velik plus za vas v primeru, da je primeren za vašo idejo.

Poglejmo si, zakaj je temu tako.

Če želite lansirati spletno trgovino s 100 izdelki in nekaj »out of the box« rešitvami, ali je za to bolje uporabiti določeno platformo ali custom rešitve?

Teoretično so custom rešitve vedno v prednosti, ampak v praksi to ne deluje. Pri custom rešitvah je potrebno vse izdelati od začetka. Ravno to je prednost platform, ker imajo določene rešitve že integrirane znotraj svojih zmožnosti in jih ni potrebno sprogramirati.

Pri tem torej prihranimo veliko časa, pomembno pa je, da podjetje dobro pozna delovanje platforme in ne uporablja veliko zunanjih vtičnikov.

Izdelava spletnih strani

Po tem, ko ste idejo preslikali na papir in jo predstavili podjetju, sledi nekaj ključnih korakov, na katere morate biti pozorni.

*** Spodaj je podrobno opisan celoten proces izdelave spletnih strani. Določeni koraki lahko odstopajo glede na budget ali potrebe naročnika.

V primeru, da podjetje ne potrebuje podrobne analize oziroma izdelave grafične predloge, potem določeni koraki ne pridejo v poštev.

V takih primerih vam podjetje lahko namesto prilagojenih rešitev nudi tipske rešitve.

Pogodba in dokumentacija

Z izbranim podjetjem je nujno podpisati pogodbo o sodelovanju. Pogodba vaš ščiti pred morebitnimi težavami in opredeljuje, kdo je lastik ter avtor projekta.

Pogodbi je potrebno priložiti tudi prilogo z dokumentacijo. Dokumentacija popisuje vse lastnosti vaše nove spletne strani in opredeljuje, katere funkcionalnosti je potrebno razviti tekom projekta.

V kolikor se pri razvoju »zatakne« in podjetje trdi, da določena stvar ne spada v podano ceno, dokumentacija dokazuje nasprotno.

Spodaj prilagamo primer popisa enega od naših klientov:

Primer popisa lastnosti spletne strani.

Analize in načrtovanje

Končno ste uredili vso birokracijo, se dogovorili za ceno, popisali vso funkcionalnost in podpisali pogodbo. Sledijo prvi pomembni koraki izdelavi – analize in načrtovanje.

Raziskava trga

Pred pričetkom oblikovanja je idejo potrebno temeljito raziskati in definirati. Pridobljeni podatki močno vplivajo na končen izgled produkta.

Raziskava trga se sliši kot zelo kompleksa zadeva, ki je lahko zelo podrobna ali pa zgolj površinska.

Obsežnost raziskave ocenimo glede na budget naročnika, načeloma pa gre za zbiranje podatkov o tem, kako konkurenca rešuje probleme na trgu, kakšna je potreba na trgu in kako uporabljene rešitve uporabiti sebi v prid.

Določitev ciljne skupine

Določitev ciljne skupine je pomemben korak, ki vam jasno prikaže, kdo so vaše idealne stranke. Ciljna skupina je v praksi specifičen krog ljudi, ki potrebuje izdelek ali storitev, ki jo ponuja vaše podjetje.

Določitev ciljne skupine je ključnega pomena, da bo prodaja uspešnejša in donosna. Za določitev ciljne skupine obstaja več dejavnikov najpogostejši so:

demografske značilnosti, geografsko območje, izobrazba, osebnostne lastnosti, gospodarski dejavniki itd…

Anketiranje, intervjuji, delavnice, testiranja in zbiranje podatkov

Preden se lotimo oblikovanja, je nabor ustreznih informacij ključen. Ko smo določili ciljno skupino, na podlagi njihovih lastnosti poiščemo primerne ljudi za pogovore v živo, izpolnjevanje anket in testiranje obstoječih produktov.

Pri tem moramo biti pozorni, da so vprašalniki smiselno sestavljeni in izpolnjujejo ustrezne lastnosti. Pri intervjujih ohranimo fokus na poslušanju in pretirano ne posegamo v odgovore anketiranca, temveč mu prisluhnemo. Odgovore nato smiselno formuliramo in problematične točke rešujemo v procesu oblikovanja.

V fazo spraševanja lahko vključimo tudi testiranje obstoječih produktov ter tako ugotovimo, kje imajo uporabniki največ težav. Proces ponavljamo, dokler ne dobimo ustreznih reprezentativnih vzorcev (načeloma zadostuje od 5-8 ljudi).

Oblikovanje uporabniške izkušnje

Zbrani podatki se smiselno uredijo in pregledajo skupaj z oblikovalci. V sledečem koraku je prioriteta izpolniti vse zahteve uporabnikov in izgled spletne strani oblikovati tako, da je čim bolj enostaven za uporabo in izpolnjuje čim več zahtev uporabnikov.

Načrtovanje navigacijskega menija

Izredno pomembna je vsebina menija, ki jo sestavimo glede na podatke in potrebe obiskovalcev. Navigacija ne sme biti kompleksna, ustrezno mora imeti razporejeno vsebino (hierarhična izpostavitev glede na pomembnost) in mora delovati jedrnato ter enostavna za uporabo.

izdelava spletne strani wordpress
Primer strukture menija v nastajanju.
Načrtovanje uporabnikove poti (user flow)

Uporabniška pot ali angleško user flow nam omogoča, da skupaj določimo in preučimo, kakšno pot v klikih bo kupec uporabil, da bo prišel do željene točke (npr.: nakupa).

Z izrisanimi diagrami posameznih zahtev lahko simuliramo pot uporabnika. V tem koraku nato odstranimo ali dodamo pomembno vsebino na različnih podstraneh.

Postavitev žične strukture spletne strani (wireframe)

V tem koraku z zbranih podatkov definiramo, kje stojijo elementi, velikosti, prioritete, namen rešitve itd…

V praksi so to zelo enostavne skice, ki zajemajo celotno delovanje vaše spletne strani in v tem koraku rešujejo vsa smiselna vprašanja in kar se da poenostavijo uporabnikovo izkušnjo na vaši strani.

Izbor pravilnih rešitev močno vpliva na končen izdelek, predvsem na % konverzije.

žični modeli
Wireframe oziroma žični model.

Vas zanima izdelava spletne strani?

Imate idejo in želite imeti ali prenoviti svojo spletno stran? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Oblikovanje HF žičnih modelov (high fidelity wireframe)

Žični modeli se ustrezno »olepšajo« in pridobijo lepo črno belo obliko. Prilagodijo se velikosti pisav, gumbom, slik, produktov, pasic itd…

Iz skic se pokaže črno bela verzija vaše nove strani, ki se v tem koraku testira na uporabnikih in prilagodi morebitne rešitve, ki smo jih opazili v procesu testiranja.

izdelava spletne strani
High fidelity wireframe.
Barvno oblikovanje grafične predloge

Glede na vizualne smernice podjetja, ki so definirani v celostni grafični podobi, se določi ustrezno pisavo za naslove, podnaslove, besedila in oznake.

Elemente se pobarva glede na barve, ki so določene za uporabo na spletu. Izbrane barve poskušamo vključiti tudi v čim večji del slikovnega materiala, da tako dosežemo konsistenco in privlačen izgled.

V tem koraku pridemo do končnega izgleda spletne strani, ki jo nato predamo programerjem.

Programiranje in postavitev strani

Novo oblikovano spletno stran se preda programerjem, kateri grafično predlogo pretvorijo v dinamično stran. Vašo stran izdelujemo po segmentih, ki jih redno pošiljamo v testiranje.

Določene segmente lahko naročniki sproti testirajo in jih preizkušajo na različnih napravah, ekipa programerjev pa medtem na razvojnih strežnikih razvija nadaljnje dele strani.

Gre za daljši proces, ki glede na velikost projekta lahko traja nekaj tednov, mesecev ali celo leto.

Optimizacija in testiranje

Izdelano stran na zasebni povezavi nato pošljemo večjemu številu ljudi, ki išče morebitne napake, katere programerji odpravijo.

Nato sledi še optimizacija celotne strani ta omogoča hitro in prilagodljivo delovanje glede na javno dostopne strežnike.

Vzdrževanje

V določenih primerih naročniki ne želijo podpisati vzdrževalne pogodbe, kar pa je lahko tako za naročnika kot podjetja v roku enega leta prava nočna mora. Poglejmo si, zakaj je vzdrževanje ključnega pomena za uspešno delovanje.

Kaj sploh je vzdrževanje?

V sklopu vzdrževanja vam ponudnik nudi nemoteno delovanje spletne strani ter skrbi, da se na njej pojavlja čim manj napak.

Vzdrževanje v praksi potrebujemo zato, ker se tehnologije (spletni brskalniki, mobilni operacijski sistemi, programi…) stalno posodabljajo. Ker se tehnologije, ki skrbijo za delovanje in prikaz vaše strani, stalno spreminjajo, pomeni, da je potrebno vašo stran prav tako prilagoditi na najnovejše standarde.

V tem primeru podjetje skrbi za mesečno/tedensko posodobitev vašega sistema in morebitnih vtičnikov. Ravno v tem primeru je vzdrževanje nujno, saj se posodabljajo stvari, na katere nimate vpliva in jih je potrebno preverjati in testirati.

Kdaj vzdrževanje pride v poštev?

Vzdrževanje prid v poštev TAKOJ po lansiranju nove spletne strani. Ravno v tem je namen vzdrževanja, saj tako tehniki nemoteno prilagajajo stran vsaki spremembi posebej.

V primeru, da želite vzdrževanje skleniti pol leta od objave, obstaja velika verjetnost, da vas bo podjetje zavrnilo. Razlog je predvsem v tem, da je velikokrat težko uspešno posodobiti spletno stran, ki ni bila vzdrževana daljše obdobje.

Cena vzdrževanje

Cena vzdrževanja je popolnoma odvisna od cene vašega projekta. Načeloma se vzdrževanje vrednoti glede na kompleksnost in velikost projekta, cene pa se gibljejo nekje med 15 in 30 % projekta na letni ravni.

V primeru, da bo vaša nova spletna stran stala 100.000,00 € bo vzdrževanje na mesečni ravni med 1.250,00 € in 2.500,00 €.

Cena načeloma zagotavlja osnovno delovanje in manjše mesečne popravke, ne upošteva pa večjih sprememb in zahtev.

Cenik spletnih strani

Končna cena spletne strani je popolnoma odvisna od vaših želja obstajajo spletne strani za malo ali veliko denarja. Če želimo podati neke okvirne stroške, je najlažje, če strani razdelimo na tipske in custom spletne strani.

Tipske spletne strani (cenejše strani)

Pri tipskih spletnih straneh vam podjetje predlaga ustrezno, v naprej pripravljeno grafično in funkcionalno predlogo. Predloga je prilagojena glede na vaš tip podjetja in vsebuje grafične in funkcionalne elemente, ki jih lahko zasledimo tudi drugje.

Cena tipskih spletnih strani se začne nekje okoli 1.500,00 EUR in raste nekje do 5.000,00 EUR.

Našo ponudbo tipskih spletnih strani si lahko ogledat na sledeči povezavi.

Custom spletne strani (dražje strani)

Pri custom spletnih se izgled in funkcionalnost popolnoma prilagodi vašemu podjetju, upoštevajo se vse želje naročnika. Potek izdelave je enak zgoraj opisanem postopku v poglavju »Potek izdelave spletne strani«.

Cena custom spletnih strani se začne nekje okoli 5.000,000 EUR in raste do 100.000,00 EUR ali več.

Dodatna dela in nadgradnje

Tekom razvoja se velikokrat zgodi, da želite spremeniti določene stvari, ki niso omenjene v specifikaciji, ali pa želite tipski spletni strani dodati funkcionalnost, ki je nima.

V tem primeru vam podjetje sporoči strošek dodatnih del, ki je spet popolnoma odvisen od vaših želja. Pri tem lahko izpostavimo, da podjetja načeloma računajo izdelke glede na število potrebnih ur in urno postavko.

Cena se giblje nekje okoli 50 EUR / h.

Kaj sedaj, ko sem imam novo spletno stran?

Ključnega pomena je prava strategija. Zavedati se moramo, da je spletna stran »kanal,« kamor pridejo obiskovalci, v primeru, da je ta dobra, pa si lahko obetate tudi dober promet.

Poleg spletne strani je potrebno imeti dober marketing, optimalne SEO zapise in oglase, ki vam pripeljejo obisk na spletno stran, katerega ta spremeni v €€€.

To v praksi pomeni, da je potrebno slediti trendom in se prilagajati trgu. Objavljati je potrebno nove blog zapise z aktualnimi ključnimi besedami ter kreirati smiselne oglase.

Spletno stran je po vseh teh korakih potrebno pametno izstreliti v svet.

Zaključek

Podrobno smo vam opisalo in odgovorili na vprašanja, kako izgleda izdelava spletnih strani oziroma kako bi morala izgledati, če želite imeti dobre poslovne rezultate.

V kolikor vas zanima izdelava spletne strani oziroma želite kvalitetno custom ali poceni tipsko spletno stran, nam pišite na spodnji naslov ali izpolnite kontaktni obrazec.

info@bepet.org

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

izdelava spletnih strani

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!