fbpx

Kaj je spletna aplikacija?

Kaj je spletna aplikacija

Pri iskanju rešitev za vaš digitalni produkt ali razvoju nove ideje pri ponudnikih večkrat naletite na rešitev, imenovano spletna aplikacija. Ime spletna aplikacija je verjetno za nekoga, ki mu spletne rešitve niso blizu, lahko velika neznanka.

V zapisu, »Kaj je spletna aplikacija,« vam razložimo, kaj je spletna aplikacija, za kaj se uporablja, kdaj je spletna aplikacija prava rešitev in še mnogo drugih vprašanj.

Vas zanima razvoje spletne aplikacije? 

Definicija spletne aplikacije

Spletna aplikacija je rešitev, ki je nameščena na internetnem strežniku in je program, ki ga lahko odpremo v spletnem brskalniku (Chrome, Firefox, Opera itd…) brez nalaganja na naš računalnik.

Besedo »program« bi lahko v tem primeru zamenjali tudi z besedami; »spletna stran,« »spletni čarovnik,« »spletna igra,« »spletni iskalnik« itd… Spletna aplikacije je lahko vse, kar ni primerno oziroma ne moremo razviti v sistemih (CMS), kot na primer WordPress.

Če povzamemo zgornje, je spletna aplikacija vse, kar nima predhodne rešitve in je rešitev potrebno razviti.

Znane spletne aplikacije

Ko brskate po spletu, morda sploh ne veste, da uporabljate spletno aplikacijo. Spodaj so opisane štiri zelo znane spletne aplikacije.

Google Docs

Zelo znan urejevalnik dokumentov Google Docs je lep primer spletne aplikacije. Za rešitev, kot je Docs, ni drugih možnosti kot razvoj prilagojenega sistem.


Facebook

Spletna stran Facebook je v bistvu spletna aplikacija, ki vam omogoča, da objavljate svoje vsebine in jih shranjujete. Enako kot Docs za Facebook predhodnih rešitev ni oziroma je potrebno razviti svoj sistem.

Ebay

Spletna trgovina Ebay prav tako ni »spletna stran,« ampak velika spletna aplikacija, ki omogoča prodajo in kupovanje izdelkov. Enko kot v zgornjih primerih bi bilo platformo, kot je Ebay, nemogoče ustvariti z rešitvami, kot je WordPress.


Netflix

Spletna platforma za ogled filmske vsebine. Enako kot v zgornjih primerih bi bilo skoraj nemogoče razviti Netflix na predhodnem sistemu.

Kdaj izdelati spletno aplikacijo?

Spletne aplikacije so torej prilagojene rešitve. Kako potem lahko izkoristimo spletno aplikacijo, če že imamo spletno stran?

Velikokrat se pojavi ideja, ki ni izvedljiva znotraj CMS sistemov ali pa bi bila preveč zamudna oziroma bi pomenila preveliko tveganje. V tem primeru nastopi spletna aplikacija.

Predstavljajmo si, da vaše podjetje prodaja obutev. Domislili ste si odlične zamisli, ki bi z možnostjo odgovorov na zastavljena vprašanja kupcu predlagalo ustrezno obutev. Vaša ideja ima potencial, se lahko enostavno trži in prinaša rezultate. Težava se pojavi, ker ne obstaja ustrezen vtičnik za vaš sistemi ali pa je razvoj vtičnika prezahteven.

Zgornji primer lahko rešimo z enostavno spletno aplikacije, ki jo lahko postavimo na poddomeno spletne strani. Na primer na poddomeni strani obutev.si (vprašalnik.obutev.si) postavimo spletno aplikacijo, ki deluje ločeno od vašega sistem vendar ima lastnosti (produkte) vaše primarne strani, kjer kupci lahko opravijo nakup.

Prednost take rešitve je tudi prilagodljivost pri omenjeni rešitvi limitov pri razvoju skoraj ni.

Želite izdelati svojo aplikacijo?

Imate idejo in investicijo ter želite razviti svoj produkt? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Izdelava spletne aplikacije

Kot smo zapisali, je spletna aplikacija prilagojena rešitev, zato je izdelava malce bolj kompleksna kot izdelava spletne strani na izbrani CMS rešitvi. Poglejmo si hiter pregled izdelave spletne aplikacije.

Dokumentacija spletne aplikacije

Dokumentacija je ključnega pomena, saj tako ugotovimo stroške, zahteve in obseg projekta. Dokumentacijo je vedno potrebno napisat pred izdelavo projekta, da v prihodnosti ne prihaja do težav med naročnikom in izvajalcem. Dokumentacija ščiti tako vas kot izvajalca, saj vsebuje jasno definirane lastnosti in potek izdelave vaše nove aplikacije.

Časovnica

Urejena časovnica vam zagotovi datume izdelave in razvoje vaše ideje in olajša sam potek za naročnika in izvajalca.

Oblikovanje

Pri vizualnem delu ni pomemben samo izgled, ampak tudi funkcionalnost vaše aplikacije. Zato je poleg oblikovanja (UI) aplikacije potrebno upoštevati tudi uporabnost vaše aplikacije. Uporabnost dobimo s preizkušanjem prototipov in anektiranjem vaše ciljne publike (UX).

Razvoj

Pripravljene ideje in oblikovalske predloge se predajo programerjem, ki potem po predlogih izdelajo rešitev. Čas razvoja lahko traja od par tednov do več mesecev, odvisno od velikosti projekta.

Testiranje

Najbolj pomemben faktor pri izdelavi je testiranje. Ko spletno aplikacijo podjetje izdela, je to potrebno temeljito testirati. Testiranje je namenjeno odkrivanju potencialnih napak, ki jih niste opazili.

Vzdrževanje in nadgradnje

Cena vzdrževanja se postavi glede na lastnosti vaše aplikacije, pri vseh manjših aplikacijah pa se začetna cena začne s 100 EUR + mesečno.

Cena izdelave

Kot že rečeno, je cena odvisna od vaših zahtev in ideje. Upoštevali smo srednjo ceno urne postavke glede na trg: 60 EUR / h. Cene urnih postavk se gibljejo od 30 do 100 EUR / h, odvisno od zahtevnosti programiranja.

Osnovna aplikacija

Predhodna grafična predloga brez naprednih lastnosti in urejevalnika sistema. Za izdelavo take aplikacije ocenjujemo nekje okoli 100 ur dela.

~ 5.000.00 EUR

Srednje kompleksna aplikacija

Srednje kompleksna aplikacija vsebuje prilagojeno grafično predlogo in napredne rešitve. Za izdelavo take aplikacije ocenjujemo nekje od 250 do 500 ur dela.

~ 15.000.00 EUR

Zelo kompleksna aplikacija

Zelo kompleksna aplikacija je aplikacija z vsemi lastnostmi srednje aplikacija, le da ima ta še dodatne napredne rešitve, kot so: umetna inteligenca, komunikacijo in urejanje z zunanjimi rešitvami itd… Za izdelavo take aplikacije je potrebno več kot 700 ur dela.

~ 40,000.00 EUR +

Ali naj izdelam spleto aplikacijo?

Če je vaša ideja neustrezna za vašo spletno stran, vendar lahko ta deluje samostojno na poddomeni, je spletna aplikacija odlična rešitev. Poleg tega jo lahko fleksibilno nadgrajujete glede na vaše ideje in povežete z vašo obstoječo stranjo.

V podjetju BEPET se ukvarjamo z izdelavo spletnih aplikacij po meri oziroma te izdelamo in implementiramo v obstoječi sistem.

Vas zanima sodelovanje? Spoznajmo se in poiščimo skupne rešitve! Pišite nam na: info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!