fbpx

Umetna inteligenca – razumevanje, uporaba in izdelava

Zadnje čase se veliko omenja beseda » umetna inteligenca « predvsem zaradi vse večjega števila uporabe aplikacije ChatGPT.

Umetna inteligenca ni le ChatGPT, ampak veliko število drugih programov, ki so prisotni med nami in nam omogočajo hitrejše reševanje nalog.

V našem zapis z imenom ” Umetna inteligenca A.I. – razumevanje, uporaba in izdelava ” vam bomo predstavili osnove področja uporabe in kako se pri nas lotimo izdelave take rešitve.

Kazalo zapisa

Iščete rešitev z umetno inteligenco?

Kaj je umetna inteligenca?

Umetna inteligenca (A.I.) je področje računalništva, ki se ukvarja z razvojem rešitev, katere običajno zahtevajo človeško razumevanje.

V sodobni literaturi je umetna inteligenca pogojena z zmožnostjo, da se sistem prilagodi in izboljša svoje delovanje v novem okolju. V praksi to pomeni, da svoje znanje lahko uporabi v neznanih scenarijih in ponudi smiselno rešitev.

Tako rešitve umetne inteligence lahko primerjamo z nekaterimi od naslednjih človeških vedenj: načrtovanje, učenje, sklepanje, reševanje problemov, zaznavanje, gibanje in manipulacija ter v manjši meri družbena inteligentnost in ustvarjalnost.

V bistvu je umetna inteligenca način imitiranja človekovih odločitev z veliko količino predhodnih podatkov.

Kje vse je prisotna umetna inteligenca?

Raba umetne inteligence je precej bolj razširjena kot na primer samo dobro znani ChatGPT. Vrste umetne inteligence lahko najdemo v številnih panogah, kot so zdravstvo, promet, finančne storitve, proizvodnja, spletno nakupovanje itd…

V znanstvenih vedah se umetna inteligenca uporablja v zdravstvu za diagnosticiranje bolezni in izboljšanje zdravstvenega varstva, medtem ko se v prometu uporablja za izboljšanje varnosti in učinkovitosti. V finančni industriji se umetna inteligenca uporablja za preprečevanje goljufij in izboljšanje različnim modelov, medtem ko se v proizvodnji uporablja za optimizacijo proizvodnih procesov in zmanjšanje stroškov.

Umetno inteligenco tako lahko zasledite pri čisto vsakdanjih stvareh. Uporablja se v oglaševanje, (npr.: predlogi izdelkov na družbenih omrežjih), razumevanje govora z vitrualnim »pomočnikom,« kot sta Amazonova Alexa in Applova Siri itd…

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca izdelava & Umetna inteligenca aplikacija Vir:
https://research.aimultiple.com/ai-usecases/

Vrste umetne inteligence

Pri razumevanju umetne inteligence jo najlažje razdelimo na dve vrsti.

Narrow A.I.

Narrow A.I. se nanaša na sisteme umetne inteligence, ki so zasnovani za opravljanje določene naloge ali sklopa nalog, z omejenim številom možnosti. Ti sistemi so osredotočeni na reševanje omejenega problema in niso zasnovani za prikazovanje splošne inteligence ali zavesti, kot je to pri ljudeh.

Primere zgornjih rešitev uporabljamo v virtualnih pomočnikih, kot sta Siri in Alexa, oglaševalske sisteme, ki jih uporabljajo spletni trgovci, in sisteme za prepoznavanje slik, ki se uporabljajo za varnost in nadzor. Ti sistemi so zasnovani za opravljanje določene naloge z namenom čim večje učinkovitosti in natančnosti.

Narrow A.I. je vse bolj pogosti v vsakdanjem življenju. Uporablja se v veliko panogah, vključno s zdravstvom, financami in prometom. Čeprav ni sposoben imitirati celotnega nabora človeške inteligence, lahko sistemi zagotovijo pomembne prednosti pri avtomatizaciji, učinkovitosti in natančnosti.

General A.I.

General A.I. se bistveno razlikuje od trenutne tehnologije in predstavlja praktično imitiranje zmožnosti človeka. Gre za fleksibilno obliko umetne inteligence, ki se je sposobna naučiti različne naloge, od striženja las do fizičnih opravil ali razmišljanja o različnih tematikah na podlagi predhodnih izkušenj.

To je vrsta umetne inteligence, ki jo pogosteje vidimo v filmih, kot so HAL ali Skynet v filmu Terminator. Omenjena vrsta umetne inteligence v času pisanja tega članka še ne obstaja, prav tako so mnenja, kako hitro bo postala resničnost, zelo deljena.

Kaj vse zmore trenutni A.I.?

Obstaja veliko število novih aplikacij v katerih najdemo uporabo umetne inteligence:

  • Obdelava video posnetkov dronov, ki izvajajo vizualne preglede infrastrukture.
  • Organizacija osebnih in poslovnih koledarjev.
  • Odgovor na preprosta vprašanja strank (ChatBot-i).
  • Oglaševanje (analitika)
  • Sodelovanje z drugimi inteligentnimi sistemi pri izvajanju nalog, kot je rezervacija hotela ob primernem času in lokaciji.
  • Pomoč radiologom pri odkrivanju morebitnih tumorjev na rentgenskih slikah.
  • Odkrivanje neprimernih vsebin na spletu, zaznavanje obrabe v dvigalih iz podatkov, ki jih zbirajo naprave IoT itd…

V svetu umetne inteligence se nove rešitve pojavljajo praktično vsak dan. Podjetja NVIDIA je nedavno oznanil sistem Maxine na osnovi umetne inteligence, ki ljudem omogoča kakovostne video klice, skoraj ne glede na hitrost njihove internetne povezave. Sistem s pomočjo umetne inteligence zmanjšuje pasovno širino, potrebno za takšne klice, tako, da ne pošilja celotnega videoposnetka prek interneta, ampak animira majhno število statičnih slik klicatelja na način, ki reproducira izraze in gibe obraza v realnem času.

Vendar se ambicije lahko velikokrat razlikujejo od realnosti. Odličen primer tega so zaenkrat avtonomni avtomobili, ki jih podpirajo sistemi na osnovi umetne inteligence, kot je računalniški vid. Podjetje Tesla tako močno zaostaja za prvotnim načrtom, da bo sistem Autopilot nadgrajen do te mere, da bo vozilo lahko popolnoma samostojno pripeljalo od točke A do točke B.

Želite izdelati rešitev z umetno inteligenco?

Imate idejo in investicijo ter želite razviti svoj produkt? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Kako torej poteka izdelava rešitve, ki vsebuje umetno inteligenco?

V našem podjetju smo specializirani za izdelavo mobilnih aplikacij, zato smo v spodnjih alinejah opisali, kako izgleda implementacija znotraj mobilne aplikacije.

Opredelitev problema in cilja.

Določitev problema, ki ga želite rešiti, in cilj, ki ga želite doseči s svojo aplikacijo z umetno inteligenco. To nam pomaga določiti značilnosti in funkcionalnosti, ki jih bo potrebovala vaša aplikacija.


Izberite ustrezno tehnologijo.

Izbira primerne tehnologije za vašo aplikacijo. Obstaja več vrst tehnologij, kot so strojno učenje, globoko učenje, obdelava naravnega jezika in računalniški vid, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Izberite tehnologijo, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Izbor in strukturiranje podatkov.

Izbira in strukturiranje podatkov, ki jih potrebujete za usposabljanje vašega modela. Kvaliteta in količina podatkov bosta pomembno vplivali na učinkovitost vaše aplikacije.

»Trening« umetne inteligence.

Zbrane podatke uporabimo za usposabljanje vašega modela umetne inteligence. To vključuje izbiro pravih algoritmov, nastavitev parametrov in evalvacijo učinkovitosti modela.

Razvoj in integracija umetne inteligence.

Razvoj modela, ki vključuje značilnosti in funkcionalnosti, ki jih potrebujete za vašo aplikacijo.

Testiranje

Preizkus vaše aplikacije, da zagotovimo načrtovano delovanje in rezultate. Evalviranje učinkovitosti in izbor povratnih informacij uporabnikov.

Cena izdelave rešitve z umetno iteligenco

Cena je popolnoma odvisna od vaših zahtev in razpoložljivih informacij. Potrebno se je zadevati, da obstaja veliko vrst umetne inteligence, ki so lahko enostavne ali kompleksne.

Poleg vseh rešitev na trgu obstajajo tudi že razvite rešitve, ki se deloma lahko prilagodijo vašemu podjetju, vendar ne izpolnjujejo vseh zahtev.

V primeru popolnoma prilagojenih rešitev pa lahko ceno opredelimo nekje od 6000 € do več kot 300.000 €.

Kaj napoveduje prihodnost?

Raziskava, ki sta jo leta 2012/13 izvedla Vincent C. Müller in filozof Nick Bostrom poroča o 50-odstotni verjetnosti, da bi se izjemno napredna umetna inteligenca lahko razvila med letoma 2040 in 2050, do leta 2075 pa se bi se teoretično zmogljivost povečala na 90 odstotkov človeškega dojemanja.

Znanstveniki so ob tem napovedali, da se tako imenovana ‘superinteligenca’ – ki jo Bostrom opredeljuje kot “vsak intelekt, ki presega kognitivno zmogljivost ljudi na skoraj vseh področjih zanimanja” – pričakuje približno 30 let po dosežku maksimalnega človeškega dojemanja.

Kljub vsem napovedim so takšne projekcije izjemno optimistične glede na naše omejeno razumevanje človeških možganov ter tako »superinteligenca« ostaja zgolj nedosegljiva realnost.

Zaključek

Izdelava umetne inteligence je zelo zabavna izkušnja in z njo lahko dosežemo zanimive rezultate, ki lahko pomagajo vašemu podjetju ali služijo kot samostojni produkt.

Vas je zapis “ Umetna inteligenca (A.I.) – razumevanje, uporaba in izdelava” navdušil in se želite podati v razvoj svoje rešitve?

Pišite nam na:

info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!