fbpx

Kako mikrointerakcije izboljšajo spletno stran

Dobra uporabniška izkušnja je veliko več kot samo funkcionalnost spletne strani – izgled in občutek pri uporabi vašega produkta sta za uporabnika ključnega pomena. Z dodajanjem majhnih detajlov lahko razbijemo monotonost in izboljšamo interakcijo s produktom.

Čeprav so mikrointerakcije komaj opazne, imajo velik vpliv na uporabo in zadovoljstvo. Predvsem dajejo produktu pristnost ter občutek, da stvari niso statične in monotone.

Poglejmo si, kaj so mikrointerakcije, kako jih uporabiti na vaši spletni strani in kako z njimi povečati funkcionalnost in konverzijo.

Kazalo zapisa

Kaj so mikrointerakcije?

Zanimivo dejstvo je, da mikrointerakcije že poznate in se vsak dan srečujete z njimi. Mikrointerakcije so interakcije med napravo in uporabnikom. To so lahko enostavne animacije, kot so denimo pritisk »Like« gumba na Facebooku, animacija ob vpisu, sporočilo ob napačno vpisanih podatkih itd …

Zakaj so torej te majhni dodatki sploh pomembni? Dobro premišljene in zasnovane mikrointerakcije olajšajo uporabo vašega produkta in uporabniku dajejo občutek lažjega brskanja po vaši strani ter ga tako zadržijo na vaši strani.

Prav tako so odlična rešitev za promocijo vašega podjetja. Mikrointerakcije so bile v preteklosti za nekatera podjetja tako učinkovite, da so jih uporabniki čez čas povzeli s prepoznavnim simbolom podjetja. Kot primer navajamo Facebook »Like« gumb. Ko nekje vidite »Like« simbol ali vam nekdo pove »Tole moraš nujno lajkat«, zavestno ali podzavestno pomislite na Facebook.

mikrointerakcije

Zakaj so mikrointerakcije pomembne?

Mikrointerakcijam posvečamo malo pozornosti, nihče ne uporablja vašega produkta, da bi opazoval animacije. Vendar je zanimivo dejstvo, da uporabniki pričakujejo prisotnost mikrointerakcij na številnih mestih. Z mikrointerakcijami zagotovite, da vaš produkt postane privlačnejši.

The details are not the details. They make the design.

Mikrointerakcije pritegnejo pozornost uporabnika, in sicer na mestih, ki so za vas pomembna. Kot primer lahko vzamemo spletno trgovino; če želite povečati prodajo določenemu produktu, lahko nanj namestite opozorilo za dodatna znižanja, ki se ob postavitvi miške na okence posveti ali poveča. S tem lahko pričakujete povečanje prodaje produkta, saj ste s tem izpostavili produkt, ki se morda prej ni tako uspešno prodajal.

Hkrati skrajšate čas iskanja določenih stvari pri uporabnikih, saj omogočite, da uporabnik hitreje najde storitve ki jih nudite, kar pa je zelo pomembno pri povečanju konverzije.

Primeri uporabe mikrointerakcij

Poglejmo si, kje lahko uporabimo različne vrste mikrointerakcij za boljšo uporabniško izkušnjo.

Vnos podatkov

Vsi vemo, kako utrujajoče je ustvariti novo geslo, ki mora ustrezati vsem pogojem. S prikazom, kako močno je geslo, poenostavimo proces, prav tako pa uporabniku pokažemo, koliko korakov je oddaljen od končnega cilja.

Animirani gumbi

Z uporabo animiranih gumbov prikažemo nove možnosti poti na spletni strani ter uporabnika čim dlje zadržimo na spletni strani.

Obvestila

S prikazom obvestil uporabniku sporočite, da se na vaši spletni strani dogaja nekaj pomembnega. Dobra rešitev za priteg pozornosti je na primer obvestilo o novo prejetem sporočilu na spletni strani, katere zavihek imate odprt.

Swipe

Uporaba drsnikov za prikaz vsebine je odlična rešitev za interaktiven prikaz slik ali pomembnih podatkov, hkrati pa omgoča, da vsebino lepo zložite. Z možnostjo drsanja levo in desno hkrati animirate uporabnika.

Animacije za nalaganje

In še zadnja ena izmed najbolj popularnih rešitev: animacija oziroma prikaz nalaganja spletne strani ali aplikacije. S tem uporabniku pokažemo, da je določena operacija v teku in namesto belega zaslona prikažemo animacijo, kar zagotavlja, da v večini primerov ne izgubimo pozornosti in prisotnosti uporabnika.

Zaključek

Z dobro izbranimi mikrointerakcijami lahko zelo izboljšamo uporabniško izkušnjo in dodamo dodatno vrednost komunikacij med vašim produktom in uporabnikom. Z uporabo mikrointerakcij zmanjšamo možnost napak pri uporabnikih, povečamo konverzijo in produktu odvzamemo monotoni občutek pri uporabi.

Majhne spremembe lahko močno povečajo vrednost vašega produkta. S skrbno načrtovanim planom vam svetujemo in dodamo smiselne mikrointerakcije v vaš produkt. Zagotovite si brezplačno svetovanje in sestavite optimalni paket za vaše podjetje.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!