fbpx

UX oblikovanje – kako povečati prodajo na svoji spletni strani

spletna stran

UX oblikovanje ima veliko vlogo pri postavitvi vaše spletne strani. Ali ima vaša spletna stran velik obisk, vendar obisk ni skladen z vašo prodajo in konverzijo? Se trudite povečati svojo prodajo z vsemi možnimi rešitvami in seminarji, ki vam jih prodajajo novodobni guruji marketinga?

Verjetno ste že ugotovili, da obiskanost ni vse, če na spletni strani nimate konverzije. Težava morda ne tiči v oglaševalski strategiji ali v grafičnem oblikovanju spletne strani. Vaša stran je lahko popolnoma nova in lepa, a ne vsebuje za vas pomembnega dela, dela, ki kupca preusmeri k nakupu oziroma v konverzijo.

Internet je danes postal poplava spletnih strani (trenutno sta aktivni 2 miljardi spletnih strani), zato je za vas še toliko bolj pomembna funkcionalnost vaše spletne strani. Funkcionalnost, ki omogoča čim lažje navigiranje, kar je ključnega pomena za vašo prodajo.

Kako torej povečati vašo prodajo in konverzijo?

Kazalo zapisa

Potrebujete oblikovalske rešitve? 

UX/UI

Morda ste na spletu v zadnjih letih zasledili nov pojem imenovan »UX/UI designer«. Terminologija izrazov se je pri poklicih, povezanih s spletom, v zadnjih letih močno povečala, vendar UX oblikovalec obstaja že kar nekaj let. Pa si poglejmo definicije omenjanega.

Kaj sploh pomeni UX/UI?

V prevodu UX prevedemo kot uporabniško izkušnjo. UX oblikovalec je oseba, ki se poglobi v vaš posel in vaše potencialne stranke ter vašo spletno stran (oz. aplikacijo …) sestavi tako, da je čim bolj prilagojena potrebam vaših strank in potencialnih strank. Razišče različne informacije, pripravi testiranja, persone in prilagodi celotno funkcionalnost spletne strani.

UX oblikovalec je nekdo, ki ga potrebujete, da bo vaša stran optimalno prodajala in ustvarjala konverzijo.

UI prevedemo kot uporabniški vmesnik, oziroma je v praksi to neki prikaz na napravi, s katero interaktirate. UI oblikovalec je oseba, ki ugotovitvam in izrisanim načrtom doda grafično oblikovanje. Postavitev elementov pretvori v vizualne podobe in jih zapakira skladno z vašo podobo podjetja.

UI oblikovalec je nekdo, ki pretvori ideje v vizualne podobe, ki so skladne z vašo podobo podjetja.

Kako torej UX oblikovanje pomaga vam?

UX oblikovanje / oblikovalec se poglobi v vašo ciljno skupino, naredi raziskavo, izdela persone, analizira pot uporabnika, izriše prototip in testira idejo.

Preden se začne izdelava spletne strani UX oblikovalec naredi raziskavo in zbere podatke, ki so ključnega pomena za vas, saj lahko na podlagi teh podatkov nato sklepa, katere funkcionalnosti so za vaše potencialne uporabnike pomembne in katere izločiti, da bo vaša prodaja čim večja.

Sledi izdelava persone, ki temelji na informacijah, ki smo jih zbrali pred tem. Persona je primer vašega tipičnega uporabnika. Na podlagi zahtev persone se nato prilagodi celostna funkcionalnost spletne strani.

Izvede se navidezna pot uporabnika, s katero predvidevamo uporabnikov proces na spletni strani in izločimo morebitne faktorje, ki bi oteževali konverzijo.

Izdelan prototip pošljemo v testno fazo na vaših tipičnih uporabnikih ter nato proces še prilagodimo.

*** Zgoraj opisani proces je tipičen/teoretski proces izdelave UX oblikovalca. Ker celoten postopek zaradi obširnosti proces zahteva določen finančni vložek, je seveda proces mogoče prilagoditi glede na velikost podjetja. Vsaka raziskava in ugotovitev je boljša kot slepo predvidevanje, tudi če raziskava ni obsežna.

Ali UX oblikovanje pomaga mojemu podjetju?

Odgovor je seveda, da! Ste kdaj pomislili, zakaj raje zahajte v eno trgovino kot drugo? Zakaj raje uporabljate Google kot Yahoo? Zakaj raje vozite BMW kot YUGO? Odgovor je uporabniška izkušnja! V digitalnem svetu poplave spletnih strani obstoj ni dovolj za uspeh. Dobro UX oblikovanje je konkurenčna prednost in za vas investicija z dodano vrednostjo, tako na kratki kot dolgi rok. Slabo UX oblikovanje od stranke zahteva veliko časa, truda in razumevanja ter meče slabo luč na vaše podjetje.

Več časa kot posvetite UX oblikovanju vaše spletne strani, večja bo dodana vrednost vašemu podjetju. Dobro uporabniška izkušnja uporabniku pomaga lažje razumeti delovanje vaše spletne strani in omogoča enostavnejše nakupe in konverzijo. Dobra struktura spletne strani omogoča uporabniku ne stresno brskanje po spletni strani, kar dokazano vpliva na to, da se bodo uporabniki vrnili na vašo spletno stran.

Ker pri nas radi dejstva podpremo tudi s številkami, spodaj lahko najdete statistične podatke, ki govorijo v prid zgornjim trditvam.

Prednosti uporabniške izkušnje v številkah

  • V povprečju podjetja, ki so se odločila investirati več časa v uporabniško izkušnjo, opazijo povečanje prometa za 37 %.

  • Več kot polovica uporabnikov (61 %) zamenja spletno stran, če zaradi slabe strukture strani ne najde želene informacije.

  • 65% uporabnikov spletne strani, ne bo izpolnilo kontakte forme v primeru, da zahtevate od njih preveč podatkov

O omenjenih podatkih bi lahko naštevali in naštevali, zato vam prilagamo infografiko, ki poenostavi zapisano.

ux

Ali je UX primeren za mala podjetja?

Dobra uporabniška izkušnja poveča zadovoljstvo uporabnika zaradi lahke uporabe, dostopnosti in ne stresne uporabe.

Za majhna podjetja to pomeni, da potencialno privabijo nove kupce, jih ohranijo, prodajo večje število produktov in postanejo bolj konkurenčna ostalim podjetjem, hkrati pa se jim poveča promet.

Uporabniška izkušnja je vedno bolj prisotna na trgu, zaradi neizprosnosti sistema morate vedno ostati konkurenčni, saj v nasprotnem primeru trg nudi boljše rešitve. Boljše rešitve pomenijo zadovoljstvo pri uporabnikih, kar je lahko dobro ali slabo za vaše podjetje.

 

*** Proces uporabniške izkušnje se lahko prilagodi glede na velikost in zahteve podjetja. Določena manjša podjetja ne potrebujejo enakih raziskav kot velika podjetja, so pa seveda optimalnejša.

Primeri projektov

Spodaj predstavljamo tri različne projekte manjših podjetji, katerim smo pomagali, do izboljšanja konverzije.

Zaključek

Poplava spletnih strani in ponudbe na spletu je vedno večja. Predvsem v časih epidemije covida-19, kjer večina storitev prehaja v digitalno obliko, če je to le mogoče. Uporabniška izkušnja tako postaja vedno pomembnejša in zaradi trga zahteva kvaliteto in ne kvantiteto.

Če ste v tem zapisu odkrili nove rešitve in možnosti izboljšanja poslovanja vašega podjetja, s klikom na spodnji gumb izkoristite brezplačno svetovanje in si zagotovite ustrezne informacije ter sestavite ponudbo za boljše poslovanje.

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!