fbpx

WordPress predloge? Ne hvala!

WordPress predloge

Izdelava spletne strani na WordPressu ponuja več možnosti, ena od teh je tudi uporaba obstoječe predloge (ang. template/theme). Ponudniki spletnih strani se radi promovirajo s hitro in enostavno izdelavo strani na predhodnih predlogah, ki naj bi tudi vam znižale stroške. Pa je vse to res? V tokratnem zapisu vam razložimo, zakaj so WordPress predloge navadno »sranje«, razloge, zakaj se jih izogibati in katere rešitve so primernejše.

Kazalo zapisa

WordPress predloge

Razlog, zakaj je WordPress tako priljubljen sistem za urejanje vsebin, je v tem, da je zelo enostaven za uporabo, hkrati pa vsebuje veliko število izdelanih predlog. Z namestitvijo ustrezne predloge zelo hitro vzpostavite funkcionalnost in izgled ter vsebino prilagodite vašim željam.

Vse predloge, ki jih lahko kupite ali brezplačno namestite, je nekdo moral izdelati. WordPress deluje kot odprtokodni sistem, kar pomeni, da predloge lahko ustvari praktično kdorkoli želi. Težava pri tem se pojavi v kakovosti izdelave, saj je sam izdelek predhodno nemogoče preveriti do potankosti.

Zgornji razlog tako povzroči malo morje težav, od nizkih standardov izdelave, slabe varnosti, slabe posodobitve, dolgoročne stroške … Težava je postala tako velika, da je WordPress na njihovi uradni konferenci zaradi nizke kakovosti vsebin prepovedal udeležbo in promoviranje največjemu ponudniku predlog ThemeForestu.

Podjetja, predloge in stroški

V samih začetkih sistemi za urejanje vsebin niso ponujali predlog, kot jih danes WordPress. Tudi danes vsi sistemi ne ponujajo tako mero predlog, kot jih ponuja WordPress. Če vaš ponudnik ponuja izdelavo na WordPress sistemu, je velika verjetnost, da bo uporabljena ena od predlog.

Podjetja nudijo hitre in »ustrezne« rešitve na podlagi različnih predlog. Kaj to pomeni z vidika stroška izdelave? Če podjetje uporabi predlogo, pri tem prihrani čas pri programiranju in oblikovanju, kar predstavlja 90 % izdelave vseh stroškov. Verjetno vam je zdaj že jasno, kakšen je konec te zgodbe.

Z uporabo predlog preuredijo vsebino, močno skrajšajo čas izdelave in izdajo račun za polno izdelavo. Račun, na katerem piše izdelava spletne strani, katere kode in funkcionalnosti dodobra sploh ne poznajo. Takšna podjetja niso mojstri razvoja, ampak mojstri prodaje – in to zelo dobri.

Kaj je torej narobe s predlogami?

Zanimivo dejstvo je, da manj kot 10 % naših strank uporablja zunanje/kupljene predloge, čeprav je odstotek zelo majhen, pa več kot 80 % časa pri vzdrževanju porabimo za omenjene strani. Poleg tega predloge, ki jih kupimo, težje prilagodimo za vaše dodatne zahteve. Kupljene predloge so večinoma omejene s funkcionalnostmi.

Funkcionalnost predlog

Ko govorimo o funkcionalnosti, na začetku naletimo na delovanje in hitrost strani. Predloge so znane po tem, da so zelo počasne in niso optimizirane za hitro nalaganje. Nizka hitrost vpliva na vaš SEO v iskalnikih, poleg tega pa vsaka sekunda čakanja zniža konverzijo za 7 %. Neprijetno, kajne?

Prav tako vsebujejo veliko vtičnikov in nesmiselne programske kode, kar lahko privede do tega, da pri posodobitvi WordPress sistema naletimo na napake. Napake v najslabšem primeru pomenijo, da se vaša stran lahko poruši ali pa določene funkcionalnosti prenehajo delovati. Poleg tega pa je zelo težko najti razlog napake, ko se ta pojavi.

V številnih primerih nekdo, ki je razvijal predlogo, preneha z nadaljnjih razvojem predloge. Zaustavitev razvoja pomeni, da preneha delovati podpora, sistem postaja vse bolj ranljiv, vam pa ne preostane drugega, kot da zadevo zamenjate. Prehod z eno na drugo predlogo pa je lahko zelo zamuden in drag.

Izgled predlog

Poleg funkcionalnosti predlog ima vsako podjetje svojo identitetno, lastnosti, specifične kupce … Kar pomeni, da je z uporabo predloge zelo težko doseči maksimalne rezultate prodaje/poslovanja. Podjetja, ki pri izdelavi spletne strani ne ponujajo vsaj osnovne raziskave podjetja, konkurence in ciljne publike, ne moremo jemati resno.

Predloge posplošeno predvidevajo, kaj je najboljši izgled za vašo dejavnost, vendar je oblikovanje veliko več kot samo lep izgled vaše strani. Oblikovanje mora biti funkcionalno in delovati tako, da prinaša poslovne in ekonomske rezultate, kar pa težko dosežete z vsesplošnim izgledom.

Pri izgledu hitro naletimo na spremembe, ki jih potrebujemo. Spremembe hitro pomenijo dodaten vložek denarja, kar pa je bolj smiselno, da že na začetku najamete grafičnega oblikovalca, ki celostno zadevo izdela od začetka do konca.

Več slabosti kot prednosti

Kadar govorimo o prednosti in slabostih pri predlogah, kot plus s težavo izpostavimo le hitro izdelavo in prihranek pri denarju. Vendar v tem primeru prihranek ni ravno najbolj vzpodbudna zadeva, saj na dolgi rok zahteva veliko več vzdrževanja in ne prinese želenih rezultatov.

Seznam slabih stvari je občutno daljši od seznama prednosti – od slabe varnosti, podpore, nefleksibilnosti, neustreznih grafičnih elementov, uporabniške izkušnje itd.

Kaj naj torej izberem?

Izberite podjetje, ki se posveti izdelavi in za vas izdela predlogo na podlagi svojih rešitev ali pa za to uporabe barebone predloge. Barebone predloge omogočajo, da se izognejo vsem nepotrebnim dodatkom, hkrati pa vam omogočijo enostavno urejanje vsebine.

V podjetju BEPET se pred izdelavo spletnih strani temeljito pogovorimo z naročnikom, da ugotovimo, katere rešitve so optimalne, nato pa glede na zahteve izdelamo spletno stran z najprimernejšim okoljem. To je lahko WordPress z uporabo barebone rešitev, kot so Underscore, Understrap, Sage ali pa popolnoma prilagodljiv sistem za vas.

Imate težave z vašo stranjo in iščete optimalne rešitve?

WordPress predloge

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!