fbpx

Izdelava spletne trgovine

Izdelava spletne trgovine

Spletne trgovine so v zadnjem obdobju postale pravi hit čeprav njihov trend že dolga leta eksponentno narašča, se je v dobi korona virusa to še okrepilo.

Za vsakega spletnega trgovca ali nekoga, ki si to želi postati, predstavljamo ključne informacije in proces kako poteka izdelava spletne trgovine, kater sistem urejanja izbrati, kako povečati prodajo itd…

Začnimo z osnovami in si v nadaljevanju poglejmo, kako poteka izdelava spletne trgovine.

Kazalo zapisa

Izbira platforme

V zadnjih letih smo prenovili ali izdelali večje število spletnih trgovin, zato svetujemo, da pri izbiri platforme dobro premislite.

Ustrezna platforma je odvisna predvsem od velikosti vaše spletne trgovine, (število izdelkov v spletni trgovini), funkcionalnosti spletne trgovine, načrtovane širite in rasti podjetja itd…

Shopify

Izbira Shopifya je primerna predvsem za manjše spletne trgovine oziroma za podjetja, ki začenjajo s spletno prodajo ali pa želijo preizkusiti trg.

Prednosti Shopifya so predvsem v nizkih stroških, hitri izdelavi in dobrem urejevalniku v oblaku. Z nekaj kliki in izbiro predhodno urejenih predlog zelo hitro ustvarite spletno trgovino in izdelke prodajate na trgu.

Težave pri Shopifyu se pojavijo, ko želite trgovino prilagoditi svojim željam, saj ima Shopify določene omejitve. Poleg omejitev Shopify ni najboljša izbira za trgovino z veliko izdelki, saj so provizije pri mesečnih transakcijah lahko na koncu zelo velike.

WooCommerce

Izdelava spletne trgovine na WooCommercu platformi je verjetno še vedno najpogostejša izbira na trgu. WooCommerce trgovina je brezplačen vtičnik za sistem WordPress in z enostavno namestitvijo omogoča aktivacijo spletne trgovine na vaši WordPress spletni strani.

Sistem je primeren za manjša, srednja in večja podjetja, ki želijo prodajati izdelke na spletu. Prednosti WooCommerca so predvsem v tem, da je izredno prilagodljiv ter z dodatnim programiranjem omogoča popolno prilagodljivost vašim željam.

Z nekaj znanja lahko izgled spletne trgovine popolnoma prilagodimo vašim željam, implementiramo različne računovodske sisteme in sisteme za sledenje (MetaKocka, MiniMax, Pošta Slovenije itd…) ter jo optimiziramo do te mere, da dosežete odlične rezultate na spletnih iskalnikih (SEO optimizacija).

Rahla težava pri WooCommercu se lahko pojavi, ko trgovino želite razširiti. Sam sistem WooCommerca deluje popolnoma nemoteno, ne glede na število izdelkov v vaši spletni trgovini, dokler ga ne razširite na več trgov.

Z dodajanjem jezičnega modula in razširitvijo sistema se veliko vsebine znotraj sistem podvoji, kar povzroči ogromno tehničnih zahtevkov, ki upočasnjujejo spletno stran.

V kolikor želite večjo količino izdelkov prodajati na več različnih trgih, je za vas primeren spodnji sistem.

Magento

Magento trgovina je namenjena večjim custom made trgovinam. Sistem omogoča popolno prilagodljivost vašim željam ter nudi integracijo z večino zunanjih sistemov za vodenje spletne prodaje.

Namenjen je predvsem kot rešitev za večje spletne trgovine, saj ne nazaduje pri širitvi spletne trgovine in deluje hitro ter učinkovito.

Težave pri Magentu se za naročnike velikokrat pojavijo pri ceni in ceni nadgradnje sistema. Večino rešitev je znotraj Magenta potrebno nadgraditi s programsko kodo, kar pa pomeni določeno število ur. Ker se programerska ura izdelave v Magento sistemu prične pri 50 EUR / uro je sama izdelava in nadgradnja lahko prava nočna mora.

Izdelava spletne trgovine – ustrezen sistem (Vir: Flexiourceit)

Potrebujete spletno trgovino? 

Proces izdelave spletne trgovine

Če želimo, da je izdelava spletne trgovine kar se da optimalna in da ta deluje brez napak, je priporočljivo upoštevati korake, ki so ključni za uspešen projekt.

Priprava dokumentacije

Dokumentacija na kratko pomeni popis lastnosti in funkcionalnosti vaših želja. Je temeljit opis, kako naj bi vaša nova spletna trgovina izgledala, katere zunanje integracije mora vsebovati, na kakšnem sistemu mora delovati itd…

Omenjen dokument vsebuje podroben popis vseh lastnosti vaše trgovine in služi kot priloga k pogodbi in dokazilo pri razvoju spletne trgovine.

Ustrezna dokumentacija olajša tako proces realizacije vaše ideje kot tudi proces za razvijalce. Je nepogrešljiv dokument, ki mora biti priložen v pogodbi!

Analiza obstoječega stanja

V kolikor smo uspešno pripravili dokumentacijo, podpisali pogodbo o sodelovanju in izbrali ustrezen sistem, se lotimo analize obstoječega stanja in konkurence.

V primeru, da imamo že obstoječo spletno trgovino, ki jo prenavljamo, z nje lahko izluščimo ogromno pomembnih podatkov. V tem primeru govorimo predvsem o statistiki obiskanosti, fokusu uporabnikov, priljubljenih izdelkih, priljubljenih straneh itd…

Vse obstoječe podatke izpišemo in shranimo v dokument, ki ga bomo kasneje uporabili pri oblikovanju.

Analiza konkurence

Eden ključnih načinov napredovanja poleg lastnega vložka je tudi analiza konkurence. Priporočljivo je redno spremljanje in analiza podjetja, saj tako pridobimo pomembne informacije, na kakšen način rešujejo določene težave.

V tem primeru lahko ustrezno ugotovimo, na katerih družbenih kanalih je prisotna konkurenca in v katero smer se premika aktualen trend.

Vse obstoječe podatke izpišemo in jih shranimo v omenjen dokument, ki ga bomo kasneje uporabili pri oblikovanju.

Strukturiranje podatkov

Zgornje podatke, ki ste jih shranili v različne datoteke, v tem koraku smiselno strukturirate.

V praksi to pomeni, da preletite vse možne scenarije, ki ste jih izpisali, in se odločite, kako bi omenjeno zadevo lahko uporabili v vaši novi spletni trgovini in katere rešitve najbolj ustrezajo vaši ciljni publiki.

Proces vam omogoča, da skozi primere ugotovite potencialne rešitve, ki so lahko dodatna vrednost za vas.

Priprava vsebine

Pred samo pripravo je potrebno narediti ustrezno raziskavo ključnih besed in njihovo pogostost iskanja.

Na podlagi izbranih besed nato napišemo ustrezno vsebino, kateri moramo na prvem mestu posvetiti kvaliteto in ne zgolj pogostost ponavljanja ključne besede.

Pravilno napisana besedila in izbrane ključne besede močno vplivajo na končni rezultat v iskalnikih.

Oblikovanje spletne trgovine

V procesu oblikovanja največkrat zasledite izraz UX oblikovanje ter UI oblikovanje. Za to sta v izbranem podjetju največkrat zadolžena oblikovalca, katera vašo spletno stran spremenita v vizualno predlogo.

UX oblikovalec podatke, ki smo jih navedli v prvem poglavju, spravi v ustrezne vizualne reprezentacije. To so največkrat žični modeli spletnih strani oziroma »wireframe-i,« ki nakazujejo osnovne elemente ter njihovo postavitev.

UI oblikovalec nato črnobele grafike uskladi z vašim izgledom podjetja ter uredi vse potrebne vizualne elemente (ikone, pasice, popupe itd…)

Novo izdelano grafično predlogo po korakih pregledujete in spreminjate s podjetjem, ki ste ga izbrali.

Izdelava spletne trgovine

V kolikor ste zadovoljni z vašo novo grafično predlogo spletne trgovine, pri tem koraku večino dela opravi podjetje, ki izdeluje spletno trgovino.

Podjetja spletne trgovine izdelujejo v njihovem razvojnem okolju oziroma domeni, ki ni dostopna javnosti.

Pomembno je, da se podjetje izdelave loti po segmentih in vam omogoči redno testiranje novih elementov.

Vzdrževanje in nadgradnje

Novo izdelano spletno trgovino je potrebno redno vzdrževati. S podjetjem se dogovorite za ustrezno vzdrževanje.

Cena vzdrževanja na letni ravni je nekje med 10 % do 25 % končne cene projekta. V to spadajo osnovni popravki, posodobitve in nemoteno delovaje spletne trgovine.

Pri tem bi radi izpostavili, da je vzdrževanje ključnega pomena, čeprav se podjetja tega rada izogibajo. V primeru, da se stran ne vzdržuje, lahko pride v roku enega leta do velikih težav in morda celo nedelovanja določenih funkcij, ki jih je zelo težko popraviti.

Vas zanima izdelava spletne trgovine?

Imate idejo in želite izdelati ali prenoviti svojo spletno trgovino? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Izdelava spletne trgovine cenik

Cena izdelave spletne trgovine je odvisna od izbranega sistem. Cena za WooCommerce rešitve se za najmanjše projekte začne nekje pri 3.000,00 EUR in raste do nekje 40.000,00 EUR.

V primeru, da spletno trgovino izdelate na Magento vmesniku, pa se cene začnejo nekje pri 30.000,00 EUR in rastejo do 160.000,00 EUR.

Pot navzgor

Po uspešni izdelavi in dogovoru o vzdrževanju je potrebno imeti efektivno digitalno strategijo podjetja in marketing plan.

Odlična izdelava spletne trgovine in organska optimizacija še ne pomeni rast prodaje. Poleg omenjenih rešitev je potrebno vašo znamko tudi efektivno promovirati.

Za to v našem podjetju poleg izdelave nudimo tudi dolgoročno sodelovanje na področju pristopa na trg in optimizacije na izbranih kanalih. Za več informacij in sodelovanje nas kontaktirajte preko spletnega obrazca.

Primeri izdelave spletne trgovine

Predstavljamo vam nekaj primerov prenov, ki smo jih naredili v našem podjetju. Vsaka izdelava spletne trgovine je temeljito opisana in podprta s številkami.

JAT spletna stran

JB Restavracija spletna stran in trgovina

Mehanik Hrbta spletna stran in video knjižnica

Zaključek

Izdelava spletne trgovine je zelo zabavna izkušnja in z njo lahko dosežemo odlične rezultate pri vašem poslovanju.

Vas je zapis “ Izdelava spletne trgovine” navdušil in se želite podati v prenovo ali izdelavo spletne trgovine?

Pišite nam na:

info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!