fbpx

Prenova spletne strani

Prenova spletne strani

Vsak digitalni produkt po določenem času potrebuje prenovo, ki je lahko obsežna ali pa zgolj manjša posodobitev vašega produkta. Prenova spletne strani je nekaj, o čemer je potrebno temeljito razmisliti in se jo lotiti čim bolj efektivno, da je strošek za vas čim manjši in rezultati opazno boljši.

Tako se v osnovi pojavi kar nekaj vprašanj, kako pristopiti do prenove, katere vsebine ohraniti, katere vsebine opustiti, izbira ustreznega sistema itd…

V nadaljevanju si lahko preberete celoten proces, kako pristopiti do prenove, ter preletite uspešne zgodbe in rezultate prenovljenih spletnih strani, ki smo jih opravili v našem podjetju.

Kazalo zapisa

Zakaj prenova spletne strani?

Za prenovo spletne strani obstaja več razlogov, to so lahko tehnične težave ali slabo delovanja, lahko pa vaša stran deluje čist »ok,« vendar si želite temeljitih sprememb.

V nadaljevanju si lahko preberete ključne razloge, ki nakazujejo, da je potrebna prenova spletne strani.

Počasno delovanje uporabniškega vmesnika

Pogosto opazimo zaskrbljene naročnike, ker njihov sistem urejanja po več letih uporabe deluje zelo počasi. Razlogov za omenjene težave je več, večinoma pa so to vtičniki ali povečana količina vsebine (npr.: WooCommerce produkti) na spletni strani.

V tem primeru je priporočljiva prenova spletne strani oziroma prenova spletne trgovine, saj počasno delovanje hkrati pomeni, da vaša spletna ne deluje več optimalno.

Negativen performence spletne strani

Pri »perforemncu« ciljamo predvsem na hitrost spletne strani (optimizacija spletne strani), SEO rezultate, nedelujoče interne povezave, možne napake itd…

Poleg slabe hitrosti, ki je največkrat napaka pri sami izdelavi, so to napake, ki jih sami težko odkrijete, ker jih enostavno ne opazite. Zgodi se, da zamenjate povezavo na določenih mestih, pa imate še vedno staro povezavo ter tako vaši obiskovalci zaidejo na 404 stran.

Zgornji razlogi lahko močno vplivajo na vaše SEO, rezultate in optimalni prikaz v iskalnikih.

SEO optimizacija

Primer slabe prakse spletne strani v uporabi (SEO optimizacija).

Rast podjetja in neustrezna platforma

V kolikor ste v podjetju začeli z manjšo spletno trgovino, skozi čas pa je ta rasla in rasla, morda vaša platforma ne ustreza več obsegu podjetja.

Največkrat se to kaže v počasnem delovanju spletne strani, rešitvah, ki jih potrebujete za delovanje, (npr.: zunanje integracije z računovodskimi programi ali programi za vodenje zaloge) procesov, neizvedljivost rešitev itd…

V tem primeru je priporočljivo zamenjati obstoječo rešitev in preiti na večji in fleksibilnejši sistem.

Posodobitev celostne podobe podjetja

Eden od pogostih razlogov je tudi sprememba celostne grafične podobe podjetja. Ker so se spremenile vse obstoječe smernice, je potrebno spremeniti tudi izgled vaše spletne strani, da bo ta skladen z ostalim videzom.

V tem primeru je najbolje obstoječo stran zamenjati z novo, ker je v praksi zelo težko preurediti celosten izgled na obstoječi strani.

Negativni poslovni rezultati

Velikokrat zasledimo, da je slaba spletna stran lahko krivec za negative poslovne rezultate. V tem delu bi radi izpostavili par ključnih »factov«.

Dobra spletna stran je sigurno faktor za boljše poslovne izide, vendar so odstopanja tako majhna, da vas izboljšanje spletne strani verjetno ne bo izstrelilo v zelene številke (razen v primeru, da je vaša trenutna spletna stran res izrazito slaba).

Izkušnje so pokazale, da je pred ustrezno prenovo potrebno temeljito pregledati, kako deluje vaš marketing kanal, in pred prenovo optimizirati tudi ta del.

V kolikor potrebujete rešitve na obeh področjih ali zgolj želite dvigniti vašo prodajo in izboljšati strategijo poslovanja, nas kontaktirajte preko našega obrazca.

Potrebujete prenovo spletne strani? 

Kakšna prenova spletne strani je ustrezna za vas?

V tem primeru govorimo predvsem o tem, ali se odločiti za popolno vsebinsko in vizualno prenovo ali določene rešitve obdržati.

V praksi smo imeli primere prenov spletnih strani, kjer smo prenavljali celotno stran tako vsebinsko kot tudi grafično. V primeru, da se odločite za celosten rebrand tako vsebinsko kot tudi vizalno, morate razumeti, da bo vaša stran nazadovala v iskalnikih.

Prav tako bo obstoječim obiskovalcem nova vizualna podoba tuja in se bodo morali navaditi na spremembe.

Sama prenova spletne strani je odvisna od zastavljenih ciljev, vendar načeloma priporočamo »uplift« trenutnega izgleda ter tako z majhnimi spremembami naredite velik napredek.

Več o sami odločitvi in številkah si lahko preberete na tej povezavi.

Želite prenoviti spletno stran?

Imate idejo in želite imeti ali prenoviti svojo spletno stran? Posebej za vas sestavimo izkušeno ekipo in vam na enem mestu nudimo pot od razvoja do končne prodaje.

Prenova spletne strani v praksi

Imate jasne cilje, kaj bi radi spremenili in veste, kje je prostor za izboljšave, sedaj pa je potrebno omenjeno prenesti v prakso? Uspešna prenova se začne z uspešno definiranim potekom izdelave in se bistveno ne razlikuje od izdelave nove spletne strani.

Obstoječa vsebina in analitični podatki

Pred prenovo spletne strani zberite čim več obstoječih podatkov o obiskanosti. Analitični podatki vam omogočajo vpogled in lažje odločanje o tem, katere podatke ohraniti in katere spremeniti.

Omenjeni podatki vam tako povejo pomembne informacije, kje se vaši uporabniki zadržujejo in kaj največkrat preberejo.

Samo pridobivanje informacij lahko nadgradite tudi s tem, da obstoječe uporabnike povprašate o željah in izboljšavah ter tako pridobite povratne informacije.

Izdelava dokumentacije

V prazen Word dokument definirajte zasnovo vaše ideje, napišite vse nove funkcionalnost, ki jih želite imeti na vaši novi spletni strani, ter navedite vse stare lastnosti, ki jih je potrebno ohraniti.

Dokumentacijo preglejte z izbranim podjetjem in jo prilagodite tako, da bo ustrezala vam in podjetju, ki ste ga izbrali. Dobro definirana dokumentacija vas prav tako ščiti pri nadaljnjem razvoju in služi kot dokazilo, katere lastnosti mora vsebovati spleta stran.

Izbira ustrezne platforme

V tem primeru je najbolje, da vam rešitev predstavi izbrano podjetje, ki na podlagi velikost vaše spletne strani oceni, kaj je ustrezno za vas.

Predstavitvene strani v tem primeru večinoma niso problem, težave se pojavijo pri večjih spletnih trgovinah ali pa večjih spletnih sistemih.

V primeru manjših prenov priporočamo, da postavitev vašo stran na osnovi WordPress-a ali Webflow-a v koliko gre za predstavitveno stran.

Za večje trgovine ali komplekse sisteme pa priporočamo migracijo na Magento, OpenCart ali custom rešitve.

Oblikovanje

Prenova spletne strani je lahko zelo efektivna, če imate v fazi prenove veliko analitičnih podatkov. V tem primeru bi svetovali, da pregledate vse obstoječe podatke ter jih zbere v dokument.

Poleg obstoječih podatkov imate verjetno tudi veliko bazo obstoječih uporabnikov, ki jih lahko v zameno za nagrado povprašate o vaši spletni strani in s tem dobite povratne informacije, katere stvari izboljšati.

Prav tako jih lahko vključite v proces testiranja končnega izgleda nov grafične predloge in izboljšate funkcionalnost ter jo prilagodite njihovim potrebam.

Izdelava

Izberite ustrezno platformo ter se s podjetjem dogovorite, katere funkcionalnosti mora nova stran vsebovati.

V fazi izdelave je poleg postavitve potrebno paziti tudi na vse obstoječe povezave ter ustrezno prilagoditi povezave, ki so na Googlu aktualne.

V kolikor ste izbrali ustrezno podjetje, sama prenova glede SEO vidika nebi smela biti problematična.

Primeri prenove spletnih strani

Predstavljamo vam nekaj primerov prenov, ki smo jih naredili v našem podjetju. Vsaka prenova je temeljito opisana in podprta s številkami.

JAT spletna stran

JB Restavracija spletna stran in trgovina

Mehanik Hrbta spletna stran in video knjižnica

Zaključek

Opisali smo vam ključne lastnosti uspešne prenove oziroma kako bi morala izgleda prenova spletne strani.

V kolikor vas zanima prenova spletne strani oziroma želite kvalitetno custom ali poceni tipsko spletno stran, nam pišite na spodnji naslov ali izpolnite kontaktni obrazec.

info@bepet.org

Postanite digitalni frik

Vpišite email ter postanite digitalni heker, oblikovalec ali marketinški guru. Vse to vam brezplačno nudi naš blog, ki ne vključuje nesmiselnih vsebin ali reklam!

* Ob vpisu prejmete elektronsko darilo 🎁

+386 31 820 676

info@bepet.org

Pod hribom 55

1000 Ljubljana

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Preberi več

Hooray, you have successfully completed the form!